Мирка Васиљевић: Жена треба да ћути

1

Млада глумица Мирка Васиљевић (28) својом изјавом о васпитању ћерке Адријане изазвала је полемку на друштвеним мрежама.

Наиме, Мирка је нагласила да њено дете „мора да зна да је женско“, те да то подразумева ћутање „јер онда брак може да опстане и она може да добије шта год хоће“.

Поводом тога позвали смо глумицу, која је детаљно објаснила на шта је тачно мислила када је то изјавила.

– Ја, наравно, поштујем свачије мишљење и сасвим ми је нормално да се неко са мојом изјавом и начином живота слаже, а да се неко апсолутно не слаже. Јер, чак и ја када чујем неке позитивне коментаре могу да ме подстакну да будем још чвршћа и боља у томе, а можда неки тачно дефинисан негативан коментар може да ми помогне да мало отворим очи око неких ствари, да нешто ново сазнам, да променим, да модификујем и да то буде боље у мом окружењу за моју животну ситуацију и лично за мене. Тако да сам ја апсолутно за те ствари отворена и немам ништа против и негативно да чујем, само ако није зла намера, а позитивно је оно што свима нама, па и мени, ласка – почела је Мирка за Телеграф.рс.

– Ја када сам то рекла нисам никако мислила да жене треба да трпе нити насиље, нити да постану неко ко нема свој став и ко нема свој циљ и визију у животу, нити да треба да буде потчињена неком другом, јер прво мој живот то демантује, јер сам ја већ као дете била пуштена да изаберем шта ћу бити у животу и није ми било наметнуто нешто чиме се породица бави или шта они сматрају да је за мене. Чак је моја породице окренута потпуно ка природним наукама, а подржали су мене у нечему што нема везе са природним наукама, а то је уметност… – каже Мирка.

– Мој живот је потпуно другачији од оног који воде моји родитељи, у смислу професије којом се бавим, то је прва ствар, друга ствар је да је самим тим што сам пуштена да то изаберем, допуштено ми је да имам свој став, да имам свој неки циљ, а да они буду моја потпуна подршка, понекад и раме за плакање, ако нешто урадим како не треба, или ако није онако како сам ја замислила, али у сваком случају подршка и за добре и за лоше дане, и да ја на својим ставовима, својим идејама, својим животним путевима корачам првентвено својим одлукама и сама, а да они буду само моја подршка. То мислим да ми је доста допринело, и да брже сазрим – објашњава Васиљевићева.

– Самим тим, ако сам ја расла у таквом окружењу и мој живот је такав, јер као што сте видели ја не дајем никад деманте, ја не коментаришем превише приватан живот, него се трудим да оно најинтимније сачувам за себе, оно шта и врапци на грани знају, знају и медији, можда и овако ако нешто успутно сазнају зато што су вешти и добри новинари , али се генерално трудим да моја интима буде моја интима. Ја потпуно живим слободно, слободно у смислу као неко ко сме да каже свој став међу својим пријатељима, међу својом породицом, међу својом широм фамилијом и то ме је негде довело до овога данас, јер сам потпуно другачија од најуже своје породице још од кад сам била мала, јер сам увек била неко ко воли уметност, ко воли јавне наступе, за разлику од њих – прича Мирка.

– Самим тим, ако сам расла тако и одгајана тако, нисам неко ко воли да буде потчињен неком другом, неким другим људима и да ради оно што неко други сматра. Ја када сам то рекла, рекла сам у контексту… Не сећам се тачно момента када сам то причала, али знам свој став који увек кажем и који се везује за то, а то је да не постоји рецепт за успешан брак, јер да постоји сви ми који имамо јаче или лепше половине које волимо, би се држали те реченице, тог примера и сви би били срећни и задовољни. Не би било развода и не би било да људи не опстану ни десет година, него да су им годину, две и три бракови, те да нажалост долази до разлаза. Значи, рецепт за срећан брак не постоји, то је индивидуално, али ја сам са Вујадином од своје 19. године, и ја сам малтене одрасла уз њега, и он уз мене, и још увек одрастамо на неким пољима животним и кроз заједнички живот учимо – рекла нам је глумица.

Међутим, онда смо се дотакли сржи „проблема“ који је изазвала њена изјава, па је Мирка изнела свој став на тему мушко-женских односа.

Колико год жене данас биле самосталне, мушкарци се другачије гледају на послу од жена, јачи су. Просто, зато се и каже „јача половина“ за мушкарце, тако да мушкарцу у некој мери треба да се дозволи да буде мушкарац, јер људи који су са Балкана, ми живимо, јелте, на Балкану, а мушкарци – колико год они били ововременски – имају та нека исконска начела у себи и не воле да жена буде баш потпуно та која води главну реч, него да се зна када они воде главну реч, а када дозволе да то буде жена. Исто тако и ми треба да знамо као жене када треба своје ставове и своје ствари максимално да гурамо и форсирамо, а када треба да повучемо ручну и да мушкарцу пустимо да буде мушкарац, јер то је однос двоје људи, неко мора у неком моменту да доминира. Није добро да увек једна страна доминира – прича нам Мирка.

– Ја сам то рекла кроз своје искуство и искуству своје мајке и тетке за које сам доста везана, и са којима доста разговарам, и искуство њихових пријатељица… Слушала сам разне приче када сам била мала, јер сам волела да седим у том њиховом женском друштву. Колико год ово време било тако лудачко, колико год су се жене избориле за своја права, треба опет да се сете наших бака и дека који су по 30, 40, 50 година у браку, а зашто? Зато што су умеле да пусте мушкарцу да буде мушкарац кад треба, а оне форсирале неке женске ствари, када је то било потребно, и у том смислу треба да постоји компромис – да жена зна кад треба да мушкарцу пусти да буде мушкарац.

– Када сам рекла да прећути, нисам мислила да прећути довека, него сам мислила да можда у том моменту мало свој језик коригује, пошто смо ми жене углавном онако брже и речитије, да знају кад треба да заћуте у том тренутку и да нађу тренутак да то нешто што им не одговара, што је проблем, што им смета и што мисле да нарушава породицу, да онда изнесе, јер ће добити много бољи ефекат – каже Мирка која је навела и пример једне ситуације кад жена треба да „прећути“.

У смислу, кад је ту велико друштво и када вам уради нешто што вам не прија, не треба да скочите пред свима на њега, јер то прво руши његову мушкост у том друштву. Ниједан мушкарац то не воли, кад се ствара неки проблем пред људима који то не би требало да виде, него ту треба дамски да се понесете, да сачекате, а онда кад се њему енергија смири, бес или нервоза, ако је нешто исхитрно урађено, да онда код куће то кажете и онда он много боље може то да схвати и да разуме, и да се договорите да се то више не понавља – прича глумица.

– У том контексту да зна кад треба да заћути, али не да ћути довека, него да уме да изабере тренутак. То је онда мудра жена јер, углавном, по мом мишљењу су жене те које углавном успеју да одрже брак. Наравно да је за то потребан и мушкарац, наравно да никада није 100:0 у процентима, али углавном је да 60 посто жене држе и чувају брак, да жене вуку да се све среди, да се све разуме, да се исправи ако је неки проблем, а мушкарци 40 посто и да мудра жена ће увек добити оно што хоће само треба да зна када је тренутак и на који начин.

С тим у вези, Мирку смо питали држи ли се оне старе – да је мушкарац глава породице, а жена врат?

– Апсолутно! Али, опет, глава не може никад да се окрене, ако врат не помогне… Тако да онда испадне да је врат у неким ситуацијама много функционалнији од те главе… Ништа негативно за мушкарце, али… – рекла је глумица са осмехом, а онда се осврнула на васпитање своје ћерке.

Она је окружена са два брата – са млађим и са старијим, и ја тачно већ видим сад код ње да јако добро почиње да разуме мушкарце, јер је константно окружена са њих двојицом, јер ја их никада не одвајам. Они су још увек мали и свима је исто интересантно – парк, циркус, позориште, зоолошки врт… Тек кад буду имали 15-16 година почеће да се раздвајају и шта кога интересује – она ће можда хтети на фолклор, балет, а њих двојицу ће да интересује фудбал, али за сада су им све ствари исто интересантне. Тако да је она често мушкарцима окружена, а најстарији син често доводи другаре да преспавају код нас, на дружење, на викенд… Тако да, она јако добро већ сад упознаје мушкарце, дружећи се са њима и већ видим сада да разуме како треба нешто да одради да би постигла нешто своје што она хоће – објашњава Мирка.

– Мислим да јој је јако значајно и сутра за однос са мушкарцима. Већина мојих другарица је сама, јако тешко налази партнере, везе нису озбиљне и генерално то је проблем данашњице – наћи озбиљног дечка или девојку. Већина људи из мог окружења се жали, ко није венчан, и онда некао треба знати пливати у тим ситуацијама и водама… Ја кад сам рекла да она треба да уме да заћути, нисам мислила да заувек ћути ако јој нешто смета, јер временом ће постати незадовољна, а онај ко је незадовољан постаје и џангризав, постаје негативан и привлачи лоше, а одбија добро, добре људе од себе – каже Мирка.

– Тако да, у том контексту сам рекла да уме да заћути, а да одабере добар момента кад треба нешто да каже. Јер, кад ја скочим на прву лопту у односу са Вујадином, некада се само пролонгира ситуација и закомпликује, а да сам сачекала сат времена и моменат кад смо сами, да дођемо кући, много би више постигла у том моменту. Мислим и да мушкарци јако цене жене које знају кад и како треба да им се обрате, поготово у браку – закључила је Мирка.

Новости

1 КОМЕНТАР

  1. зајам! зајам!! зајам!!!
    Тражите угледну и акредитирану приватну кредитну компанију која даје кредите за животну прилику. Пружамо све врсте кредита на веома брз и једноставан начин, особни зајам, ауто кредит, кућни кредит, студентски кредит, пословни зајам, инвестициони кредит, консолидацију дуга и друго. Да ли су вас банке и друге финансијске институције одбиле? Да ли вам је потребан консолидациони кредит или хипотека? Тражите више не као што смо ми ту да све ваше финансијске проблеме учинимо стварима прошлости. Кредитирамо средства појединцима и предузећима којима је потребна финансијска помоћ по стопи од 2%. Није потребан број социјалног осигурања и није потребна провера кредита, 100% гарантовано. Желим да користим овај медиј како бих вас обавијестио да пружамо поуздану и корисну помоћ и да ћемо вам радо понудити кредит.
    Дакле, пошаљите нам е-пошту данас на: (луцицхарлс50@гмаил.цом) да бисте се пријавили за кредит.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*