Мирослав Богићевић: Динкић ми у кафићу тражио 800.000 евра да ми „помогне“!

0

НЕМАМ дилему да је једини циљ био да се „Фармаком “ уништи. Све је намештено и подметнуто са намером да се компанија рашчерупа. То је класична намештаљка у којој је учествовао Млађан Динкић и који ми је једном приликом у „Пица бару“ тражио 800.000 евра како не би одмогао „Фармакому“. Ово је у понедељак, износећи одбрану пред Специјалним судом, рекао власник „Фармакома“ Мирослав Богићевић.

Бизнисмен је казао да не признаје кривично дело злоупотреба одговорног лица које му се ставља на терет. Рекао је и да је „Фармаком“ била јака фирма чији је само рударски део процењен на 2,5 милијарди долара.

– Од тог капитала свако је могао да се наплати, а нико није ни покушао, него само причају да то не вреди. Од јаловине и њене прераде може да се узме доста новца – казао је Богићевић. – Штета није настала јер смо планирали, већ зато што су Финдоместик и Збербанка блокирале „Фармаком“ иако им нисмо дуговали никакве паре. Тада је настао проблем и због тога смо против њих поднели кривичне пријаве.

Према оптужници, Богићевић и председник кредитног бироа Привредне банке Миодрагу Салаи су се договорили да се кредитирање презадуженог „Фармакома“ настави преко других фирми. На тај начин подигнута су 32 спорна кредита укупне „тежине“ 3,4 милијарде динара. Кредити су подизани од марта 2012. до марта 2013. године и новац никада није враћен, чиме је Привредна банка директно оштећена.

Богићевић је објаснио да су оснивали нове фирме неоптерећене кредитима како би пласирали своје производе и тај свој план нових дистрибутера је изнео Миодрагу Салаиу.

– На рачуну Привредне банке смо 1. јануара 2012. имали 25 милиона евра, кредита који нам је уплатила холандска банка – рекао је бизнисмен. – Ми смо Привредној банци дали четири милиона евра камате. Добили смо 500 милиона евра кредита швајцарске банке и кад сам кренуо по те паре ухапсили су ме.

Богићевић тврди да је Министар Александар Антић 600 квадратних километара рудника поклонио фирмама које немају везе и нове су у послу.

– Дао им је право истраживања и експоатације тамо где се зна да има рудних резерви. То је огромна пљачка а десила се пре две недеље. Све те руднике ја сам платио – наставио је Богићевић. – Долазио ми је у затвор адвокат Зоран Јаковљевић и нудио нагодбу само да признам да сам неким људима давао паре. У супротном „Фармаком“ ће се растурити.

Према његовим речима, Динкић му је у „Пица бару“ тражио 800.000 евра – пола њему, а пола кошаркашком клубу.

– Тврдио је како је то да ми помогне, у ствари да не одмогне „Фармакому“. Тад је он био председник Управног одбора Збербанке – испричао је на суду Мирослав Богићевић.

УЗЕТО МИЛИЈАРДУ ЕВРА КРЕДИТА

ПРЕМА тврдњи Богићевића, „Фармаком“ је од приватних банака узео милијарду евра кредита, а 780 милиона је вратио. Он наводи да су 110 милиона евра имали три месеца пред блокаду.

– Била је то добра фирма која је много инвестирала, враћала узете кредите, плаћала порез 70 милиона евра држави и исплаћивала плате – каже Богићевић. – Имовина је на крају распродата будзашто.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*