Мировић: Српски грб и застава се враћају у покрајинске институције

0

Кад је пре два месеца сео у фотељу свог претходника Игора Мировића није занимало да преуреди кабинет у којем је дуже од деценије у Војводини столовао његов политички противник Бојан Пајтић. Називајући то баналностима, Мировић објашњава да не спада у људе који имају потребу да и на такав начин уводе новине. Нови председник војвођанске владе имао је преча посла – како да изађе на крај с дуговима које је оставила претходна власт и износе више милијарди динара.

„У склопу реорганизације целог система анализирали смо финансијске потенцијале, степен задужености АП Војводине и методе да смањимо обим задужења. И за веома кратко време именовали смо велики број нових људи у секретаријате, јавна предузећа, управе – желели смо да кроз потпуно нову кадровску политику покажемо и ново лице нове политике”, наводи Мировић у интервјуу за „Политику”.

Једна од првих одлука покрајинске владе била је да тражите коришћење и традиционалних војвођанских симбола АПВ. Зашто је то приоритет?

Надам се позитивном исходу у покрајинској скупштини, како би се српски традиционални грб и застава, верујем већ од половине октобра, завијорили на важним установама чији је оснивач АПВ.

Војводина је северна српска покрајина и Србима као најбројнијем народу, али и осталим грађанима АПВ, треба дозволити право да кроз симбол покажу шта је то што њих, традиционално, век и по, од револуционарних времена средином 19. века, везује за Војводину. И шта је то што као симбол може бити упориште у изражавању тог континуитета, борбе за самосталност, за готово двовековни корпус политичког деловања који је крунисан у новембру 1918. године при присаједињењу.

Војводина ће, дакле, имати два грба и две заставе. Традиционалне, и оне који су већ у употреби…

Тако је предвиђено статутом.

… и које су донете у време када је скупштином председавао Ненад Чанак?

Имамо, наравно, примедбе на тај грб, на његову суштину, на везу с нашом прошлошћу, али ми смо гласали за тај грб и желимо да одржимо реч.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*