Мировић: Војводине треба да добије свој државни празник

1

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да Војводина треба да добије свој дан који ће се обележавати као државни празник.

Мировић је, приликом обиласка радова у Музеју присаједињења у Новом Саду,  казао да представници Покрајинске владе сматрају да је Војводина заслужила да има свој дан, иако га у овом тренутку, формално нема.

Танјуг (Јарослав Пап)

Наредних недеља ћу покренути консултације са представницима научне и стручне јавности и посланичких група у скупштини са циљем да Војводина добије свој дан кроз формалну одлуку која би, један дан дефинисала као дан Војводине, а друге битне дане за историју покрајине дефинисала као дане које ћемо обележавати, казао је Мировић.

Први човек покрајинске администрације навео је да се у првим консултацијама као датум за Дан Војводине појављује 25. новембар, дан присаједињења Војводине Краљевини Србије, али да ће бити и других датума које треба обележавати.

Мировић је додао да се други дани које треба обележавати односе на дане када је у Сремским Карловцима одржана Мајска скупштина, дане током јесени 1790. када је одржан Темишварски сабор, Благовештански сабор, Међународни дан људских права који је важан за савремени контекст Војводине, као и још неколико других датума.

музеј присаједињења 1 јпг

Танјуг (Јарослав Пап)

Мировић је оценио да радови на адаптацији дела зграде Музеја Војводине и дела зграде Архива Војводине напредују добрим темпом.

Он је истакао важност завршетака радова на адаптацији будућег музеја због обележавања предстојећег јубилеја – стогодишњице присаједињења Војводине ондашњој Краљевини Србији, али и због прославе краја Великог рата.

Вредност тог пројекта износи око 15 милиона динара, а радови су, према оцени првог човека покрајинске администрације, почели на време јер су месецима уназад планирани, пројектовани и координирани заједно са свим надлежним институцијама Града Новог Сада, Покрајинске владе, Одбора за обележавања стогодишњице присаједињења, као и републичке Владе.

Он је напоменуо да ће у договору са Градом Новим Садом и са Владом Србије, покушати да нађу место за једну већу, обимнију и технички модернију зграду или место где ћемо имати више простора.

„Музеј присаједињења је на неки начин привремено решење, али  симболички значајно јер ћемо по први пут имати на једном месту све оно што је посебно важно за Србе у Војводини и друге грађане, а то је место где ћемо обележити вишевековну борбу за самосталност, политичка права, очување језика и за све оно за шта су се борили великани попут Светозара Милетића, Јаше Томића, Јована Јовановића Змаја и многи други“, истакао је Мировић.

Музеј присаједињења чиниће део целине на којој ће се радити у оквиру прославе јубилеја, пошто ће се у наредним месецима почети и са изградњом „Парка музеја“, који ће се налазити на простору између Музеја Војводине и Музеја савремене уметности Војводине у Новом Саду.

музеј присаједињења 2 јпг

Танјуг (Јарослав Пап)

Према Мировићевим речима, тренутно је у току процес прибављања пројектне документације за „Парк музеја“, а вредност тог пројекта износиће око 20 милиона динара.

У оквиру припрема за обележавање стогодишњице присаједињења почетком фебруара одржаће се и прва седницу Одбора за обележавање тог јубилеја, а председник тог одбора Игор Мировић најавио је да ће се водити интернет кампања од маја, која ће подразумевати и израду филма о том догађају, а у томе учествује Министарство културе.

Председник Покрајинске владе нагласио је и да ће Град Нови Сад на новосадском Тргу републике подићи споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, најавивши тако читав низ догађаја који ће, према његовој оцени, на достојан начин обележити тај велики јубилеј.

Обележавање стогодишњице присаједињења је пројекат од националног значаја, додао је он.

„Председник Србије Александар Вучић је прихватио покровитељство над читавим послом и ми ћемо у складу са расположивим средствима, не желећи да улажемо велики новац у овој фази, али са одговорношћу уложити одређена средства. Немамо избора, јер народи који се достојно не односе према својој прошлости могу бити сигурни да неће имати онакву будућност коју очекују“, закључио је Мировић.

Музеј присаједињења простираће се на преко 200 квадратних метара и биће у потпуности дигитализован. У њему ће бити изложени портрети истакнутих личности тог периода, као и сви важни списи донесени с краја јесени 1918. године, али бројни други музејски предмети који су претходили присаједињењу Војводине Србији.

 

РТВ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*