Мишић: Француски избори – тест рушилачког дејства популизма

0

Избори у Француској су високог ризика због могућности да победи један од два „антисистемска“ кандидата, изјавио је Милан Мишић, спољно политички коментатор дневног листа Политика, и додао да се на примеру Француске показује да су цео западни свет и западни модел у дубокој кризи.

Мишић је гостујући у Новом дану оценио да су избори у Франсцуској високог ризика због могућности да победи један од два фаворита, такозвана антисистемска кандидата који су обоје евроскпетици – Марин је Пен, са радикалне деснице и Жан-Лик Мечаншон, радикалног левицара.

Ле Пен као радикална десничарка појачава ксенофобију изазвану великом инвазијом миграната, осећај страх од странаца, не само у Француској, већ и Европи, казао је. „Показује се на примеру Француске да је цео западни свет и западни модел у добокој кризи. Нестао је либерални консенсуз да су тржишна економија и политичка демократија неизбежан услов за напредак и неке појединачне нације и услов за напредак за свет уопште“, каже Мишић.

Цео Запад опхрван је растућим песимизмон, чак 56 одсто људи у Европи и САД мисли да се ситуација неће поправити и да ће следеца генерација живети горе него сада.
Необичност избора у Француској је што и два дана пре гласање око 40 одсто бирача није било опредељено, сматра Мишић. „Експеримент мултукултурализма очигледно није успео у Француској, многи нису прихватили вредности Француске…“, додаје.

Мишић каже да постоји свеопшта глобална криза, силе које није у стању да обузда ниједна земља. „Глобализација је с једне стране донела напредак могим земљама, а с друге стране стране и многе неједнакости. Присутна је свеопшта криза капитализма као друштвеног односа, начина производње“, казао је.

Он сматра да на изборима у Француској сва четири главне кандидата имају поједнаке шансе. Могле би да одлучују нијансе, није пожељно да Ле Пен и Меланшон победе, док је пожељна победа Емануела Макрона, центристе који би се, што је најбитније, залагао за ЕУ и њено унапређење.

Он ипак сматра да на први поглед изгледа да је десница у успону у Европи, али су неки догађаји показали да није тако, и као пример наводи недавне изборе у Холандији и Аустрији где нису победили десничарски кандидати.

„Реч је о таласањима, ситуацији која може да крене и на једну и на другу страну. Данашњи избори су тест да ли ће популустички талас, који је већ донео Брегзит у Британију и изнео Трампа у Америци, наставити своје рушилацко дејство“, закључио је Мишић.

Трамп – новајлија који тек учи да је свет компликован

Следеће суботе је првих сто дана на власти америчког председника Доналда Трампа, подсетио је Мишић. То је прва мера успешности једног председника а, како каже гост Новог дана, протекла три месеца Трампове власти присутна је велика производња стратешког хаоса.

„Не само да он није испунио обећања већ је и показао да не разуме политику као такву и да она не може да се води као пословна империја. Трамп је новајлија који тек учи ствари и да је свет компликовано место. Показало се да је лак на обарачу, али да иза тога нема никакве стратегије“, рекао је.

Говорећи о чланству у НАТО, Мишић је рекао да приступање Алијанси није у овом тренутку на дневном реду, али да нису одрживи ни наши покушаји да останемо уздржани.

„Сврставање је данас врлина, а не мана“, рекао је новинар Политике.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*