Mišić: Francuski izbori – test rušilačkog dejstva populizma

0

Izbori u Francuskoj su visokog rizika zbog mogućnosti da pobedi jedan od dva „antisistemska“ kandidata, izjavio je Milan Mišić, spoljno politički komentator dnevnog lista Politika, i dodao da se na primeru Francuske pokazuje da su ceo zapadni svet i zapadni model u dubokoj krizi.

Mišić je gostujući u Novom danu ocenio da su izbori u Franscuskoj visokog rizika zbog mogućnosti da pobedi jedan od dva favorita, takozvana antisistemska kandidata koji su oboje evroskpetici – Marin je Pen, sa radikalne desnice i Žan-Lik Mečanšon, radikalnog levicara.

Le Pen kao radikalna desničarka pojačava ksenofobiju izazvanu velikom invazijom migranata, osećaj strah od stranaca, ne samo u Francuskoj, već i Evropi, kazao je. „Pokazuje se na primeru Francuske da je ceo zapadni svet i zapadni model u dobokoj krizi. Nestao je liberalni konsensuz da su tržišna ekonomija i politička demokratija neizbežan uslov za napredak i neke pojedinačne nacije i uslov za napredak za svet uopšte“, kaže Mišić.

Ceo Zapad ophrvan je rastućim pesimizmon, čak 56 odsto ljudi u Evropi i SAD misli da se situacija neće popraviti i da će sledeca generacija živeti gore nego sada.
Neobičnost izbora u Francuskoj je što i dva dana pre glasanje oko 40 odsto birača nije bilo opredeljeno, smatra Mišić. „Eksperiment multukulturalizma očigledno nije uspeo u Francuskoj, mnogi nisu prihvatili vrednosti Francuske…“, dodaje.

Mišić kaže da postoji sveopšta globalna kriza, sile koje nije u stanju da obuzda nijedna zemlja. „Globalizacija je s jedne strane donela napredak mogim zemljama, a s druge strane strane i mnoge nejednakosti. Prisutna je sveopšta kriza kapitalizma kao društvenog odnosa, načina proizvodnje“, kazao je.

On smatra da na izborima u Francuskoj sva četiri glavne kandidata imaju pojednake šanse. Mogle bi da odlučuju nijanse, nije poželjno da Le Pen i Melanšon pobede, dok je poželjna pobeda Emanuela Makrona, centriste koji bi se, što je najbitnije, zalagao za EU i njeno unapređenje.

On ipak smatra da na prvi pogled izgleda da je desnica u usponu u Evropi, ali su neki događaji pokazali da nije tako, i kao primer navodi nedavne izbore u Holandiji i Austriji gde nisu pobedili desničarski kandidati.

„Reč je o talasanjima, situaciji koja može da krene i na jednu i na drugu stranu. Današnji izbori su test da li će populustički talas, koji je već doneo Bregzit u Britaniju i izneo Trampa u Americi, nastaviti svoje rušilacko dejstvo“, zaključio je Mišić.

Tramp – novajlija koji tek uči da je svet komplikovan

Sledeće subote je prvih sto dana na vlasti američkog predsednika Donalda Trampa, podsetio je Mišić. To je prva mera uspešnosti jednog predsednika a, kako kaže gost Novog dana, protekla tri meseca Trampove vlasti prisutna je velika proizvodnja strateškog haosa.

„Ne samo da on nije ispunio obećanja već je i pokazao da ne razume politiku kao takvu i da ona ne može da se vodi kao poslovna imperija. Tramp je novajlija koji tek uči stvari i da je svet komplikovano mesto. Pokazalo se da je lak na obaraču, ali da iza toga nema nikakve strategije“, rekao je.

Govoreći o članstvu u NATO, Mišić je rekao da pristupanje Alijansi nije u ovom trenutku na dnevnom redu, ali da nisu održivi ni naši pokušaji da ostanemo uzdržani.

„Svrstavanje je danas vrlina, a ne mana“, rekao je novinar Politike.

N1

POSTAVI ODGOVOR

*