МИШИЋ: Манипулација бројем убијених у Сребреници

0

Бивши члан колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић упозорио је да су, са циљем манипулације бројем убијених у Сребреници, привремене потврде о статусу несталог лица злоупотребљаване јер су породице на основу њих своје нестале проглашавале мртвима, а као датум смрти наведен је 11. или 12. јул 1995. године.

Мишић је истакао да на такве махинације никада није адекватно реаговано, те да је за такве случајеве одговорна бошњачка компонента у Институту за нестала лица, која је у ту сврху злоупотријебила и бившег шефа сектора Централне евиденције несталих Шимуна Новаковића, преноси „Глас Српске“.

Он је навео да је Новаковић, који је сада предсједавајући привременог Управног одбора Института, дозволио да његов сектор пет година издаје привремене потврде о статусу несталог лица, иако је њихово издавање било дозвољено само годину од формирања Института за нестала лица.

„У тим потврдама наведени су непровјерени подаци Федералне комисије за тражење несталих, које су касније злоупотребљаване јер су породице на основу њих у судовима своје нестале проглашавале мртвима, а као датум смрти наведен је 11. или 12. јул 1995. године, када се догодио злочин у Сребреници“, рекао је Мишић.

Он је додао да је Новаковић знао да начин верификације првих 10.000 несталих у Централној евиденцији несталих није био у складу са законом и правилником, али се оглушио на његова упозорења.

Мишић је навео да ниједан закон ни међународни споразум не познају формулацију и успостављање привременог Управног одбора Института за нестала лица БиХ, те оцијенио да је то учињено јер је то једини начин да се избјегне Република Српска приликом именовања чланова Колегијума директора Института.

Новаковић тврди да за 10.000 верификованих постоје записници, те да је у смјерницама наведено да сваки верификовани мора да има такозвани тврди досије.
Када је ријеч о потврдама, Новаковић је рекао да су потврде издаване и прије процеса верификације, али да су имале, на неки начин, привремени карактер јер на њима пише да није обављена верификација.

„Требало је да послуже породицама за остваривање неких права. Све те особе су, без обзира на то да ли су или нису за њих издаване потврде, ушле и у процес верификације, који је потом обављен“, рекао је Новаковић.

РТРС, Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*