Mislav Horvat: Beograde, hrani pseto da te ujede!

3

 Devedesetih godina su dva beogradska ološa ubila majku sa djetetom tokom pljačke. Majci su pucali u trbuh jer su znali da će tako duže umirati. Svoj su zločin prepričali u prepunom kafiću, ali niko od prisutnih nije pozvao policiju, možda zato što nisu mogli povjerovati svojim ušima. Ovih dana je jedna novosadska ološ u prepunoj Beogradskoj Areni ispričala nešto odvratno, ali niko od 20 000 prisutnih nije uputio čak ni zvižduk. Da li se opet radilo o tome da publika nije vjerovala svojim ušima?

Srbofobne izjave i autošovinistički ispadi najgorih među Srbima nisu nikakva novost. Što ne znači da ne trebamo na njih reagirati. Nakon što je nedavno vrijeđao i klevetao Banja Luku, panonski govnar u svom se novom ispadu obrušio ni više ni manje na Beograd. Grad koji ga je gostio onda kad ga niko drugi nije htio ugostiti. Balašević se zahvalio riječima da je Beograd grad koji psima reže šape, ubija Francuza zbog šala protivničkog tima, a kao simbole Beograda proglasio je Zmaja od Šipova i Tijanu Ajfon.

Koliko niskosti u toj izjavi?! Upravo je Beograd grad koji ne ubija pse lutalice kao svi drugi gradovi Evrope, nego Beograđani pored svojih zgrada grade kućice za njih. Jedna od stvari koja mi je među prvima upala u oči kad sam došao u Beograd, bila je baš taj topao odnos Srba i Beograđana prema tim jadnim životinjama. Često se može vidjeti scena kako stari čiča u šetnji, ili mlada djevojka prije posla hrane pse lutalice. Beograd ne da nije grad koji muči pse, nego je otvoren za svih, pa i za takvo pseto kao što je Balašević.

Ne postoji grad i zemlja u kojoj nema navijačkih nereda. U jednom takvom neredu stradao je nesretni Francuz koji prema izjavama nekih svjedok i nije gurnut, nego je sam skočio. Kako bilo, koliko pokvaren um mora biti, da nekakav navijački incident u kojem je sudjelovalo nekoliko pripadnika kriminogene subkulture vezuje za cijeli grad i 2 miliona njegovih stanovnika? U Splitu su navijači Hajduka palili invalida, a kasnije to i opjevali. Da li će Blašević prilikom svog gostovanja u Splitu reći da je to grad koji pali invalide?! U Beogradu se dnevno nalazi na hiljade stranaca koji odlaze oduševljeni gostoprimljivošću Beograđana i Srba, ali panonski govnar je izabrao jedan jedini izolirani navijački incident da bi pljunuo na sve Beograđane, a time i na Srbiju.

Ljudska zloba ne poznaje granice. Navoditi neke smješne likove iz rijalitija za simbole grada koji je dao tolike umove, genije, zvijezde i veličine pokazuje svu odvratnost auto-šovinističkog, srbofobnog mentalnog sklopa. Rijalitiji postoje u cijelom svijetu, došli su sa zapada kojem se Balašević i njemu slični toliko dive. U čemu je problem što postoje Zmaj i Tijana Ajfon? Svako društvo, pa tako i srpsko ima svoje heroje, ima svoje uzore i vertikale, ima svoje miljenike, frikove poput to dvoje, a i izdajnike kao što je Balašević.

O bijelini Beograda pisao je nobelovac Ivo Andrić. Jedan od najvećih hrvatskih pjesnika, Antun Gustav Matoš sa žaljenjem je konstatirao kako se nakon velegradova – Pariza, Beča i Beograda mora vratiti u provincijski Zagreb. Tragično preminuli splitski pjesnik Vladimir Čerina pjevao je o Beogradu kao gradu heroju sa srcem i dušom. Grad na najljepšem mjestu na svijetu, nastao na ušću Save gdje „Dunav ljubi nebo“, sa najljepšim ženama, najboljom hranom, najluđom zabavom i najotvrenijim ljudima. Sve je to Beograd, sve je to Srbija – vječni grad, vječno mlad. Grad koji hrani pse, čak i kad ga ujedu kao ovo pseto.

Izvor je Fejsbuk profil Mislava Horvata

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

*