Мистерије пирамида: 25 фасцинантних чињеница

Од савршености њихове изградње до преклапања са звездама и сврхе у коју су изграђене - пирамиде нам и данас представљају мистерију.

0

Већина људи зна да су пирамиде велике, импресивне грађевине изграђене давно у Египту. Такође је познато како су служиле као монументалне гробнице фараона. Али, постоје друге бројне занимљивости о овим фасцинантним грађевинама, за које се сумња да су изграђене и уз помоћ ванземаљаца.

25 фасцинантних чињеница о њима:

1. Три пирамиде у Гизи (Кеопсова, Кефренова и Микеринова) су најпознатије египатске пирамиде, али заправо се на подручју древног Египта налази преко 140 пирамида.

2. Најстарија египатска пирамида је пирамида фараона Џосера, саграђена око 2650. г. пре нове ере. Налази се у Сакари, највећем гробљу града Мемфиса, на којем је откривено више од 250 поџемних гробница.

3. Кеопсова или Куфу пирамида је дефинитивно највећа пирамида. У оригиналу је била висока 146,5 метара, док данас има 138,8 метара.

4. Све до изградње Линколн катедрале у Енглеској 1311. г., Кеопсова пирамида је важила за највишу грађевину коју је направио човек – и то 3871 годину.

5. Велика пирамида у Гизи је најстарија од Седам светских чуда античког света и последња која још увек у свом већем делу постоји.

6. Процењује се како је број људи, потребан за изградњу једне пирамиде, био око 100 хиљада.

7. Пирамиде у Гизи чува велика Сфинга, највећи монолитски кип на свету. Верује се како лице Сфинге приказује лице фараона Кефрена.

8. Све египатске пирамиде су изграђене на западној обали реке Нил, које је место заласка сунца, па се у египатској митологији повезује са местом преминулих душа.

9. Древни Египћани су сахрањивали своје племство заједно с разним предметима – од оних свакодневних до луксузних, попут накита. Веровали су како ће их мртви користити у загробном животу.

10. Први познати архитекта пирамиде је био Имхотеп, лекар и инжењер. Сматра се како је заслужан за изградњу прве велике пирамиде фараона Џосера.

11. Док се стручњаци слажу с тезом да су пирамиде изграђене од великих камених блокова изрезбарених бакарним алатом, техника којом су померали и постављали камене блокове и данас остаје предмет нагађања.

12. Оно што је очигледно, је да су се технике за изградњу пирамида развијале кроз време, јер су новије пирамиде изграђене на другачији начин.

13. Након завршетка раздобља пирамида у древном Египту, процват градње таквих грађевина започео је на подручју данашњег Судана.

14. Било је покушаја да се униште пирамиде у Гизи у 12. веку, за шта је био одговоран курдски владар Ал-Азиз. Ипак, одустао је од тога јер је процењено да би било тешко да се униште, али успео је да оштети пирамиду Микерена – камен је оштећен тако да изгледа као велика посекотина на северном лицу пирамиде.

15. Три пирамиде у Гизи су, по својој локацији усклађене са сазвежђем Ориона. То сазвежђе се повезивало с богом загробног живота, Озирисом.

16. Процењује се да је велика пирамида у Гизи састављена од 2 милиона и 300 хиљада камених блокова, који износе од две до 30 тона, а понеки блокови и преко 50 тона.

17. Пирамиде су изворно заштићене камењем израђеним од високо полираног белог кречњака. То камење је одражавало сунчеву светлост, због чега су оне сијале попут драгуља.

18. Захваљујући заштитном сјајном слоју, претпоставља се да су пирамиде могле да се виде са планина у Израелу, а можда чак и са Месеца.

19. Упркос огромној врућини у пустињи, температура у њима је стална – око 20 степени Целзијусових.

20. Тешко је проценити тачну тежину пирамиде, али се претпоставља да Кеопсова пирамида износи око 6 милиона тона.

21. Кеопсова пирамида је изграђена тако да је окренута према северу, а заправо је то најпрецизније усклађена грађевина према северу у свету. Упркос томе што је направљена давно, њено одступање од „правог севера“ је минимално – а разлог за то је померање Северног пола Земље.

22. У просеку, потребно је било око 200 година за изградњу сваке пирамиде, што значи да се често градило неколико пирамида истовремено.

23. Један од разлога зашто су пирамиде тако добро очуване је јединствен везивни материјал који се користио, а ни данас се не зна од чега је тачно добијен.

24. Супротно популарном веровању, пирамиде нису радили робови или заробљеници, већ плаћени радници – од оних физичких до бројних уметника.

25. Иако се често повезују с хијероглифима, они нису пронађени у унутрашњости Велике пирамиде у Гизи.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*