Мистерије страдања Лејди Ди

0

Бројне теорије завере две деценије после трагедије у париском тунелу: Да ли је Дајана била трудна; где су снимци удеса; да ли су је пратили… Агент МИ6: Иза свега стоји војвода од Единбурга

МЕСЕЦИ у којима се, у јулу и августу, спајају 56. годишњица рођења и две деценије од смрти принцезе Дајане, открили су нове детаље, и поткрепили мистерије повезане са једном од уједно најомиљенијих и најнесрећнијих припадница британске краљевске породице. Принцезини синови Вилијем и Хари први пут су проговорили у ТВ документарцу о трауми губитка мајке. Дајанин брат Ерл Спенсер истовремено је открио да су га у Бакингемској палати лагали да су принчеви желели да ходају иза мајчиног сандука, али и да су гроб његове сестре четири пута покушали да отворе и опљачкају! Мистерија свих мистерија, ипак, до данас остаје – узрок трагичне смрти принцезе.

И после 20 година у сећању је жива слика како је принцеза Дајана, нешто после поноћи, са сином египатског милијардера и бившег власника „Херодса“, Додијем Фаједом (41), напустила париски хотел „Риц“ у „мерцедесу С-280“ који је недуго потом, у париском тунелу, надомак Сене, донео смрт обома, као и возачу Хенрију Полу. Потоњих шест месеци интензивне француско-британске истраге завршено је закључком да је за удес крив возач, који је под дејством алкохола и антидепресива изгубио контролу над „мерцедесом“, док је бежао од папараца.

Већ тада то се није чинило довољним објашњењем, па је уследило још шест месеци жестоких аргумената и контрааргумената, уз 250 сведока. Суд је закључио да су за трагедију криви и папараци, али и сам пар који је, наводно, могао да преживи да је привезао сигурносне појасеве. Уследиле су бројне теорије завере које трају до данас.

ИАКО никад доказана, међу њима предњачи теорија да је принцеза носила Додијево дете, и да је пар планирао брак. Краљевска породица, наводно, не могавши да се помири са неизбежним скандалом, а посебно са уласком припадника друге вере у фамилију, сама се побринула да уклони такву могућност.

На исту воденицу наводило је и сведочење бившег агента британске тајне службе МИ6, који је отпуштен из службе и затворен због непоштовања државне тајне 1989. Он је тврдио да је принцеза била под присмотром агената и да је њену смрт наредио војвода од Единбурга. Његови наводи да је леди Дајана убијена заслепљујућим светлом, стробоскопом, на исти начин како су британски обавештајци планирали да ликвидирају бившег српског председника Слободана Милошевића, одбачени су.

Остаци смрсканог „мерцедеса“ показивали су трагове белог „фијата уно“. То је подстакло теорију да је реч о возилу тајне службе, коришћеном да блокира пут испред „мерцедеса“, који је потом ударио у ивицу тунела. „Фијат“ никада није пронађен.

Посебно истрајан био је Додијев отац, Мохамед ал Фајед, који је уочио да, упркос постојању бројних камера дуж пута којим је пролазио „мерцедес“ те ноћи, нема ниједног снимка удеса. И медији су још пре деценију пребројали да је постојало више од 14 камера у тунелу, али да ниједна, интересантно, није регистровала фатални тренутак несреће.

КОЛИКО су детаљно испитиване све околности удеса говори и чињеница да су се на удару сумњи нашли и сигурносни појасеви. Анализа олупине је показала да су исправни били сви, сем Дајаниног, али је закључено да је то оштећење настало као последица удеса.

На удару сумњи се, најзад, нашао и сам возач. То што је и сам био жртва несреће није спречило теоретичаре „завере“ да тврде да је он, заправо, био безбедњак. Као доказ за то наводе велику суму кеша која је код њега пронађена у тренутку несреће.

Сумње свих теорија додатно су поткрепиле оптужбе на рачун краљице Елизабете у данима после трагедије. Гнев се распламсао пошто се обратила само саопштењем, и остала предуго у Шкотској, уместо како се очекивало, да се брзо врати у Лондон, где је већ цела нација оплакивала трагичну смрт принцезе Дајане, мајке краљичиних унука Вилијала и Харија. Нација која је туговала као никад раније у скоријој историји краљевске породице, целе године обележава две деценије смрти вољене принцезе, док се и даље трага за одговорима на поједина питања.

ЗАГОНЕТКЕ

БРАТ принцезе Дајане Ерл Спенсер каже да су сви покушаји провале њеног гроба, на острвцету усред језера на породичном имању Алторп, осујећени. Али, и око провала се вију спекулације које се крећу од морбидног обожавања покојне принцезе, до покушаја да се згрне новац на продаји бар делића нечега што јој је припадало.

Најекстремнији су, ипак, они који би желели да докажу да принцеза уопште није сахрањена ту, већ на тајном месту. Други верују да је кремирана, и да се њен пепео чува у породичној капели у Цркви Свете Марије девице и Светог Ивана у оближњем месту Грејт Брингтон.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*