Митинг и контрамитинг због суђења са Стефановићем

0

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић појаво се данас у Вишем суду у Београду где се одржава суђење по тужби против недељника НИН. Велика група присталица Српске напредне странке дошла да га подржи, али и противници.

Испред зграде суда у Тимочкој улици окупио се један број грађана у знак подршке Стефановићу, а међу којима је и градски менаџер Горан Весић, јавио је извештач Тањуга са лица места

Они су министра Стефановића, који је и потпредседник СНС-а, дочекали овацијама, док је с друге стране група грађана држала транспарент на којем пише „Против терора власти“. Они су Стефановића дочекали негодовањем, а човека који носи тај транспарент јурила је полиција, извештава репортер Н1.

Почетак суђења био је заказан за девет часова, а Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ раније је позвала је грађане који су заинтересовани да присуствују суђењу да се окупе испред Вишег суда у 8.45.

Главна расправа по тужби Стефановића против НИН-а и новинара и уредника тог недељника закључена је данас, а судија је рекао да ће пресуда бити донета за 30 дана.

Стефановић је на суђењу навео да се не ради о оспоравању мишљења, нити о исказивању ставова, већ да је тужио недељник НИН због директног навода у тексту да је помагао у чињењу кривичног дела, те да пожељна слобода мишљења и критика, али и да није могао да допусти да га означе као извршиоца кривичног дела без пресуде суда.

Стефановић је додао да не жели да утиче на рад новинара што је показао, како је рекао, кроз бројне друге, веома критичке текстове о њему где се није послужио својим правом да их тужи, али да је НИН морао да тужи јер су га означили као извршиоца кривичног дела због чега трпи последице.

Током давања исказа, Стефановић је рекао да је НИН недвосмислено изнео да је он именом, презименом и фотографијом и функцијом одговоран за дешавања у Савамали те да је то суштина његове тужбе и додао да ако суд пресуди у његову корист, новац ће донирати у хуманитарне сврхе породицама страдалих полицијаца.

Изјашњавајући се о самом тексту, Стефановић је рекао да га је лично прочитао, да је наслов узнемирио његову породицу и околину и да „таква врста инсинуације наноси штету професионалној каријери и личном угледу“.

Он је рекао да „му није било добро кад је читао текст, а посебно што се медији позивају на тај текст и он постаје чињеница“, те да су га у сваком јавном наступу питали о томе.

Kако је рекао, сматрао је да није требало да упути деманти јер му се чинило да то не би уродило плодом.

Говорећи о самом дешавању у Херцеговачкој, Стефановић је рекао да је тада била изборна ноћ и да је био у РИK-у у „малој скупштини“ и да је око четири ујутру отисао да спава уморан, а да су га кад је дошао на посао око 12, 13 сати обавестили шта се дешило у Херцеговачкој.

Главни уредник НИН-а Милан Ћулибрк, који је другооптужени у овом предмету, рекао је да текст који је изашао спорног 16. јуна и без спорног наслова би могли сада поново објавити јер се, како је рекао, ништа ново није десило, а прошло је седам месеци, те да се њихов страх показао оправданим.

Kако је указао, улога медија је да указују на проблеме које треба решавати како бисмо као друштво напредовали.

Ћулибрк је рекао није била намера ниподаштавање никога, и да би исто урадили и да би на ту насловну страну ставили не само Стефановића, већ и било кога другог ко је био на његовом месту, јер он је персонификација првог човека полиције и НИН-у би и тај други био кривац док се не пронађе прави кривац рушења у Херцеговачкој улици, које се сигурно догодило.

Првооптужена новинарка Сандра Петрушић, ауторка спорног текста, рекла је да причу о Савамали прати од почетка и да је написала серију текстова о томе, као и да је под синтагмом стављено „главни фантом“ зато што је министар полиције давао изјаве о другим случајевима, а да је „нестао када је у питању Савамала“.

Њу је интересовало да ли је била урађена унутрашња контрола полиције поводом догађаја у Савамали за шта је, додала је, покушавала више пута да ступи у контакт са Бироом МУП-а за комуникације, али јој нису одговарали.

Она је рекла да није дала наслов текста, али да га је одобрила и била упозната с њим пре него што је отишао у штампу.

Наслов како је казала, не значи да је Стефановић рушио објекте, већ да се он појављивао у јавности у погледу других истрага, а нестао је када се говорило о рушењу у Херцеговачкој.

Повод за тужбу је текст у НИН-у од 16. јуна ове године под насловом „Небојша Стефановић, главни фантом из Савамале“, а који је био и на насловној страни тог недељника.

Текст се односио на улогу министра Стефановића у рушењу три објекта у Херцеговацкој улици и у њему се наводи: „Рушење у Савамали укљуцивало је више различитих структура: државне и недржавне и више нивоа власти по вертикали. Отуда је одговорност градског врха неспорна. Једино што није довољна. Јер такав посао није био могућ без знања и помоћи министра полиције“

 

 

Агенције, Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*