Mitropolija crnogorsko-primorska: Zahtevamo da se prestane sa progonom ćirilice u Crnoj Gori

0

Ovogodišnja konstitutivna sjednica Eparhijskog savjeta (ES) i Eparhijskog upravnog odbora (EUO) Mitropolije Crnogorsko-Primorske je održana 25. marta 2017. godine u starodrevnom gradu Kotoru, negdašnjem sjedištu episkopa iz vremena jedinstvene i nepodijeljenje Crkve Hristove. Crkveno sabranje je započelo Svetom Arhijerejskom Liturgijom koju je u Hramu Svetog Nikole služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-Primorski g. dr Amfilohije sa sveštenstvom i vjernim narodom. Neposredno pred početak sjednice, Mitropolitu g. Amfilohiju je uručen Krst kao dar i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha Jerusalimskog i sve Palestine g. Teofila III za iskazanu ljubav pri obnovi Groba Gospodnjeg u Svetom Gradu Jerusalimu.

Sjednica je započela molitvom, nakon čega je Mitropolit g. Amfilohije pozdravio sve prisutne članove ova dva crkvenosamoupravna tijela naše Mitropolije u novom sazivu. Članovima prethodnog saziva Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora je molitveno zablagodario na trudu i doprinosu u životu i misiji Mitropolije. Mitropolit g. Amfilohije je potom podnio izvještaj o svom arhipastirskom služenju, misiji i životu Mitropolije u 2016. godini, kao i Eparhije Buenosajreske i Južnocentralnoameričke, čiji je administrator i koja opstaje zahvaljujući Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj i njenom sveštenstvu i monaštvu, jer većinski dio njenih vjernika čine iseljenici iz Crne Gore. Članove ES i EUO je upoznao sa tokom i odlukama Svetog i Velikog Sabora Pravoslavne Crkve, koji je održan u junu 2016. godine na Kritu, a na kome je, shodno odluci Svetog Arhijerejskog Sabora, učestvovala i delegacija naše Pomjesne Crkve na čelu sa Njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim g. Irinejem.

Mitropolit je naročito naglasio veličanstveni događaj saborne, svepravoslavne proslave 1000. godišnjice mučeničkog stradanja Svetog Jovana Vladimira kojom prilikom je osveštan njemu posvećeni Hram u Baru. Vrijedan je svake pažnje i Međunarodni naučni skup ”Sveti Jovan Vladimir kroz vjekove – istorija i predanje (1016.-2016.)”, koji je održan u Baru, a na kome je učestvovalo više od 50 naučnika iz različitih država.

Tokom prethodne godine, u Mitropoliji su molitveno proslavljene i druge važne godišnjice i jubileji – 900. godišnjica Manastira Gradišta u Buljarici, 750 godina od upokojenja Svetog Arsenija, nasljednika Svetog Save na tronu Arhiepiskopa Pećkog, Srpskih i Pomorskih zemalja, čije mošti počivaju u Svetoarhangelskoj obitelji Ždrebaonik kod Danilovgrada, zatim i 220 godina od velikih oslobodilačkih pregnuća naših predaka na čelu sa Svetim Petrom Cetinjskim na Martinićima i Krusima, kao i 100. godišnjica pobune bjelopavlićkih učitelja protiv odluke okupatorskih vlasti o zabrani ćirilice. Mitropolija će ove godine molitveno proslaviti 600. godišnjicu Manastira Koma na Skadarskom jezeru sa međunarodnim naučnim skupom ”Zetski gospodari Crnojevići i veziri Bušatlije (XIV vijek – 1830.)”, kao i 900. godišnjicu Crkve Svetog Nikole u Radovanićima na Luštici.

Eparhijski savjet Mitropolije je usvojio Završni račun EUO za 2016. godinu, Predlog budžeta EUO za 2017. godinu, kao i izvještaje o radu Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, koja ove godine proslavlja 25. godišnjicu od svog obnovljenja 1992. godine, Katihetskog odbora, Pravnog savjeta, Izdavačko-informativne ustanove ”Svetigora”, Radio Svetigore, Centralnog magacina, Pokloničko-turističke agencije ”Odigitrija” i Dobrotvornog fonda ”Čovjekoljublje” u okviru koga djeluju i dvije Narodne kuhinje – u Podgorici i na Cetinju. Konstatovano je da su dobrotvorne i humanitarne djelatnosti i u 2016. godini predstavljale značajan dio sveukupnih aktivnosti Mitropolije koje su ostvarivane preko budžeta EUO, ”Čovjekoljublja” i drugih crkvenih jedinica, a blagodareći prilozima vjernika i dobrotvora. Posebno raduje povećanje broja sveštenika, monaha, monahinja, polaznika vjeronauke, a naročito vjernika koji žive svetotajinskim životom u Crkvi.

Eparhijski savjet ponovo izražava svoju zabrinutost zbog namjere državnih vlasti Crne Gore da ikonu Bogorodicu Filerimos, koja je od strane ondašnjeg Kralja Jugoslavije Petra II Karađorđevića 1941. godine poklonjena i ostavljena kao zavještanje na čuvanje Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj u Manastiru Ostrogu, ponovo oskrnave i omalovaže njen hrišćanski značaj smještanjem u cetinjsku pećinu. Takođe, posebno zabrinjavaju netransparentne i štetne aktivnosti za potapanje kanjona Morače i Mrtvice.

Imajući u vidu moralni sunovrat u vremenu u kome živimo i iskušenja koja snalaze djecu i omladinu, zahtijevamo na Ministarstvo prosvete da što prije i bez odlaganja pripremi adekvatne pravne akte na osnovu kojih bi se konačno vratila vjeronauka u osnovne i srednje škole iz kojih je golom silom istjerana od komunističkih vlasti. Zahtijevamo i da se prestane sa progonom ćirilice u Crnoj Gori.

Učesnici današnjeg sabranja upućuju poziv svim pravoslavnim hrišćanima, ali i svim ljudima dobre volje na sve četiri strane svijeta, da se u ove dane Svete Četrdesetnice kada se sjećamo stradanja Hristovih, posebno sjetimo i pomognemo nevoljne i stradalne ljude, a posebno djecu, i da im svi zajedno pognemo da prebrode nevolje u kojima se nalaze. Članovi Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora svim pravoslavnim hrišćanima molitveno žele da predstojeći praznik Vaskrsenja Hristovog dočekaju u duhovnoj radosti pozdravljajući ih pozdravom pobjede života nad smrću:

HRISTOS VASKRSE!
VAISTINU VASKRSE!

VOSTOK

POSTAVI ODGOVOR

*