Митрополит Амфилохије: Ако је Црна Гора она која се одрекла Космета, то онда није моја Црна Гора!

Српска православна црква, истакао је Амфилохије, је против свега што поробљава и унижава људско достојанство, и тјелесно и духовно

0

Епархије будимљанско-никшићка и захумско-херцеговачка организовале су прославу 140-годишњице Вучедолске битке и том приликом је освештан храм светог свештеномученика Атиногена, који су на Вучјем долу саградиле поменуте двије епархије. Прослави је присуствовало више хиљада људи из Црне Горе, Републике Српске и Србије, као и Милорад Додик, предсједник Републике Српске, док црногорски званичници, иако су били позвани, нијесу дошли.baa044b1127b65204a52bdbfc2dd9e63Свету архијерејску литургију служили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени епископ Атанасије, владика будимљанско-никшићки Јоаникије и владика диоклијски Кирило.

У бесједи митрополит Амфилохије је казао да је Вучији до свједочанство да бог није у сили него у правди, као и да свака борба на земљи којом се не побјеђује смрт и која убија душу и тијело и човјека лишава вјечног и непролазног достојанства – није слобода.

“На овом мјесту побиједила је правда и истина Божија, побиједила је не само слобода која нас је родила, земна и тјелесна, него она вјечна слобода од смрти и ништавила“, казао је Амфилохије и додао да су се краљ Никола и остали ратници борили за слободу и част свога народа.mitropolit_amfilohije

Он се у бесједи осврнуо и на нападе да је српска православна црква против независности Црне Горе и НАТО савеза.

“Сад је зову Монтенегро. Вражје легло! То није Црна Гора Вучјега дола, Црна Гора Круса, гђе је брањен њен образ и гђе је она стварана. Ако је Црна Гора она која се одрекла Косова и Метохије и пљунула на краља и господара Николу I и на мученичку крв оних који су ослобађали Црну Гору и Косово и Метохију, то није Црна Гора ни моја, ни мојих предака, нити мојих потомака”, казао је Амфилохије.

Српска православна црква, истакао је Амфилохије, је против свега што поробљава и унижава људско достојанство, и тјелесно и духовно.

“Шта је друго НАТО пакт него наставак нацифашизма који је у крв залио Европу и свијет”, казао је митрополит.f0de89ce5dbecd339e90343af5466b5cВладика Григорије је казао да новосаграђени храм треба да буде мјесто спасења, али и мјесто мира за све пострадале војсковође и војнике који су се борили за слободу.

“Ово мјесто треба да буде мјесто одмора и преображаја гђе ће се крв људска спирати и умивати росом божије благодети“, казао је Григорије и додао да се пољана постављањем храма преображава од крваве у мирисну.

Епископ Јоаникије је казао да је бог предвидио да Вучји до буде мјесто сабрања, а да новосаграђена црква уједини народ и помакне све границе које су насилно постављене међу браћом Црногорцима.d2220a68c6bbc96ff39ab16644a50f63Предсједник Одбора за изградњу спомен-цркве и начелник општине Билећа Миљан Алексић казао је да се нада да ће ова храм светог Атиногена наћи своје мјесто у свим историјским уџбеницима српског народа као значајан споменик културе, духовности и славне историје.

На свечаној академији говорио је академик Матија Бећковић, који је рекао да је Вучедолска битка наставак Косовског боја, а да је новосаграђена црква доказ заједништва црногорског и херцеговачког народа.

“Црква нам је издала небески пасош за наше путовање увис. Црква није само здање, него и она наука која се у њој предаје и она служба која се у њој служи. То је она црква од које смо чули своје национално име, добили језик и писмо и нијесмо их низашта на свијету мијењали, како би нас господ познао и призвао за своје”, казао је Бећковић.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, казао је да су нас битке научиле томе да је “наша слобода увијек дубоко везана за државу”.e846aa835128106ac43ab027c2aec63f“Тамо гдје имамо државу, имамо слободу. Српски народ живи на различитим континентима али је обједињен у ономе што јесте наше – вјера, култура, језик, писмо, крсна слава. Република Српска је управо доказ те слободе, јер да нема ње Срба не би било у Босни и Херцеговини”, казао је Додик.

Према његовим ријечима Југославија је велика, промашена, национално–историјска идеја српских вођа.

5dda6fd31f7b787853924cb48820ba27“Ни она није била довољна да се побиједи српски народ. Данас када имамо двије српске државе сигурно можемо рећи да смо на добром путу да одбранимо нашу слобуду и идентитет нашег народа”, поручио је Додик.

Окупљене су поздравили и представници племена Васојевића и Пипера, Свето Мартиновић и Митар Вуковић.

Градња храма започета је прије скоро осам година уз подршку Митрополије црногорско-приморске и народа Црне Горе и Херцеговине.

У богатом културно-умјетничком програму учествовала су друштва „Пива“ из Плужина, „Тешан Подруговић“ и „Сава Владисавић“ из Гацка, „Зора херцеговачка“ из Билеће, етно-група „Василиса“ из Билеће, гуслари Стеван–Мишо Поповић и Здравко Кнежевић и хор Преподобне Мати Ангелине, под диригентском палицом проф. Ане Бојић.

Вијести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*