Митрополит Амфилохије: Ми Америку бомбардујемо свецима а она нас бомбама

  0

  Mитрополит Амфилохије је приликом посјете Чикагу, током низа црквених догађаја везаних за канонизацију новог светитеља Српске православне цркве, Мардарија Ускоковића, поручио да је српски народ обогатио америчку културу на најбољи могући начин.

  Ми Америку бомбардујемо свецима, а она је нас бомбама. Надам се да је таква политика Америке заувијек отишла у прошлост“, рекао је митрополит.

  Приликом обиљежавања славе Светог Мардарија Ускоковића, митрополит је све присутне подсјетио на тежак и трновит пут овог српског светитеља, од Љешанске нахије преко Студенице до Кијева, Петрограда и Америке.

  Дух и идеју славјанофилства коју је понио још из Црне Горе, а која је у њему сазрела у срцу Русије свети Мардарије је проширио на све људе и народе све до крајева земље. Љубав према ближњима, светац је посвједочио и тиме што је на самртном одру опростио све својим противницима“, рекао је митрополит Амфилохије.

  Он је подсјетио да је српски народ Америци и свијету подарио и велике научнике Николу Теслу и Михаила Пупина и друге знамените људе, али и на начин на који Америка и свијет то враћају.

  Нажалост, дио политичке елите Америке није на такве дарове адекватно одговорио, већ насупрот је учинио велике неправде српском народу, посебно одузимајући од њега његову завјетну земљу Косово и Метохију. Али се надамо да ће се то послије последњих политичких промјена у САД промијенити“, поручио је митрополит Амфилохије.

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *