Mitropolit Kijevski Onufrije o Gej paradi: To je javna promocija greha

0

Obraćanje Predstojatelja Ukrajinske Pravoslavne Crkve vernicima i predstavnicima gradske vlasti zbog održavanja „Parade ponosa“ u gradu Kijevu 17. juna 2018. godine

Sveta Pravoslavna Crkva, koju je osnovao Gospod naš Isus Hristos i koja se rukovodi dejstvom Svetog Duha, vekovima stoji na straži očuvanja čistote jevanđeljske istine. Tokom proteklih vekova, naše dede i pradede su sveto čuvali i prenosili svojim potomcima porodične vrednosti, i porodične tradicije zasnovane na zapovestima Božijim. Instituciju porodice — kao savez muža i žene, ustanovio je i osveštao Sam Bog. I danas mi, pravoslavni ukrajinci, ne možemo ćutke da gledamo, kako se gaze i uništavaju tradicionalni porodični odnosi. Pokušavaju da nam nametnu ne samo tuđ, nego i grehovni pogled na svet.

Po ko zna koji put naša Crkva naglašava da je održavanje ovakvih manifestacija javna i otvorena propaganda greha, tačnije polne izopačenosti. To može da nanese nepopravljivu štetu čistim srcima i dušama naše dece, a više od toga — navlači Božiji gnev na Ukrajinsku zemlju, na kojoj se i bez toga, nekoliko godina za redom, proliva nevina krv njenih stanovnika. Sveto Pismo odlučno osuđuje sodomski greh i sve ostale neprirodne devijacije.

Poštujemo stavove i interese drugih ljudi. Ipak, mi ne treba da propagiramo grehovnu izopačenost. Nedopustivo je poistovećivati greh sa slobodom koju nam daruje Bog. Stoga, osećajući odgovornost pred Bogom i ljudima, sa brigom za savremeno i buduće pokoljenje, obraćamo vam se, uvaženi činovnici, sa molbom da ne dozvolite da se u našoj prestonici, gradu Kijevu, održi parada predstavnika LGBT populacije.

U vezi sa tim, 17. juna, sa početkom u 14:30, u Marinskom parku grada Kijeva, oko spomen krsta, biće služen moleban za očuvanje hrišćanskih porodičnih vrednosti, i za mir u Ukrajini. U hramovima i manastirima Ukrajinske Pravoslavne Crkve, blagosilja se uznošenje molitvi, da Gospod ne dozvoli da se među našim bogoljubivim narodom rašire sodomski gresi.

Verujemo da će usrdne molitve vernika, mudrost i razumnost našeg rukovodstva postati zalog milosti i blagoslova Božijeg slavnom gradu Kijevu, i celoj Ukrajinskoj zemlji!

+ Onufrije,
Mitropolit Ki
jevski i sve Ukrajine, Predstojatelj Ukrajinske Pravoslavne Crkve

Sa ruskog Iva Bendelja

pravoslavie.ru

POSTAVI ODGOVOR

*