Митрополит Порфирије: „Не постоји Хрватска православна црква“

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је да деловање групације која себе назива Хрватском православном црквом не види као проблем, јер за православље таква групација не постоји.

0

Како се наводи у саопштењу Српске православне цркве, митрополит Порфирије је казао да је таква групација постојала само у НДХ, када је служила „искључиво остваривању геноцидног програма према српском народу“.

„Стога је њихово деловање искључиво проблем државе, њеног идентитета и начина како држава жели да је доживе њени грађани, али и какву слику о себи шаље у Европу и свет“, наводи се у саопштењу.

Тзв. Хрватска православна црква и Пројект Велебит најавили су раније данас да ће организовати јавни обред ‘Велико посвећивање воде поводом празника Богојављање’, односно Света три краља, на Цветном тргу у Загребу, пренела је регионална Н1 ТВ.

Председник СНВ-а и заступник у Сабору Милорад Пуповац је овај потез оценио као „провокацију и претњу“ и казао да се нада „да ће надлежни органи у складу с позивитним прописима учинити све да верници који буду долазили на Бадњак и на Божић у ту цркву без провокација и без покушаја ширења страха прославити рођење Христово“.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*