Mitropolit Porfirije: „Ne postoji Hrvatska pravoslavna crkva“

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da delovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidi kao problem, jer za pravoslavlje takva grupacija ne postoji.

0

Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne crkve, mitropolit Porfirije je kazao da je takva grupacija postojala samo u NDH, kada je služila „isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu“.

„Stoga je njihovo delovanje isključivo problem države, njenog identiteta i načina kako država želi da je dožive njeni građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Evropu i svet“, navodi se u saopštenju.

Tzv. Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit najavili su ranije danas da će organizovati javni obred ‘Veliko posvećivanje vode povodom praznika Bogojavljanje’, odnosno Sveta tri kralja, na Cvetnom trgu u Zagrebu, prenela je regionalna N1 TV.

Predsednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac je ovaj potez ocenio kao „provokaciju i pretnju“ i kazao da se nada „da će nadležni organi u skladu s pozivitnim propisima učiniti sve da vernici koji budu dolazili na Badnjak i na Božić u tu crkvu bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslaviti rođenje Hristovo“.

TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

*