Митрополит Вороњешки Сергије служио опело погинулом пилоту РОМАНУ ФИЛИПОВУ

0

8. фебруара 2018.године у Вороњежу одржана је сахрана пилота Р.Н. Филипова, који је погинуо приликом војног задатка у Сирији. Одредбом Председника Руске Федерације В.В. Путина, мајору Р.Н.Филипову је постхумно додељено звање Херој Русије.

Опроштај је одржан у Дому официра у Северном војном градићу. Од пилота су се опростили ближњи, саборци, представници војног руководства и власти региона, становници Вороњежа, укупно преко 30 хиљада људи, извештава Патриархия.ru.

Помен су одали и вршилац дужности губернатора Вороњешке области А.В.Гусев, председник Комитета Савета Федерације ФС РФ за заштиту и безбедност В.Н. Бондарев, митрополит Вороњешки и Лискински Сергиј.

Затим је гроб са телом упокојеног превезен у храм у част иконе Мајке Божије „Спас погинулих“. Опело је служио митрополит Вороњешки и Лискински Сергиј уз саслужење секретара Вороњешке епархијске управе, протојереја Андреја Скакалина и свештенства Вороњешке пархије. Пред почетак богослужења архијереј се обратио речима утехе рођацима и ближњима.

Мајор Р.Н.Филипов је сахрањен на Алеји Великана на Коминтерновском гробљу поред братске гробнице војних пилота.

Са руског Ива Бендеља
Православие ру

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*