Митровић добио 7 милиона евра од државе

0

Према извештајима ЦИНС-а, Митровићев Пинк је од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) добио седам милиона евра.

Извештај који је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) добио од Управе за трезор открива да је Пинк Интернатионал Цомпанy само у марту ове године добио скоро 3,5 милиона еура

Уплата је књижена под шифром „краткорочни кредити“, под којом је Пинк у протекле две године више пута добио новац. Тако им је у 2015. години уплаћено више од 3,5 милиона евра, а 2014. године преко 120 хиљада евра.

У фебруару ове године Пинку је уплаћено и више од 9,3 хиљаде евра, али под шифром „остали пласмани“.

Ова агенција је за Пинк издавала и гаранције, што се у извештајима трезора не види. Само једна гаранција, према ранијим уговорима које је ЦИНС објавио, износи 2,5 милиона евра и дата је у корист АИK банке. Уговор је потписан 8. августа 2014. године.

У пракси то значи да је држава, односно АОФИ, Пинку помогла јер је гарантовала за његове послове. Уколико Пинк не би испуњавао уговорне обавезе – на пример, не би враћао кредит узет од банке – гаранција би се активирала и банка би се намирила новцем АОФИ-ја.
Новаборба

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*