Mladen Nelević o seriji „Nemanjići“: Narodu se srušio čitav svet kad je video da u scenama nema kako jedu zlatnim viljuškama

0

Mnogi su ubeđeni, jer im je tako servirano, da smo u to vreme jeli zlatnim viljuškama i kašikama. Onda kad narod vidi da u scenama toga nema, čitav svet im se sruši, kao da je u escajgu suština. Tako pada sena na sve što radi

Mladena Nelevića gledamo kao začetnika prve srpske kraljevske dinastije, u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“. A zbog velikog interesovanja publike za ovaj dugo očekivani projekat, u žižu javnosti dospeo je od dana prikazivanja prve epizode.

„Kada su mi ponudili da odigram lik Stefana Nemanje obradovao sam se, jer za mene je svaka uloga radost. E sad, posle iskustva sa Njegošem, koga sam glumio u „Vuku Karadžiću“, negde sam znao da je ova ponuda mač sa dve oštrice. Koliko sam bio oduševljen, osećao sam i veliku odgovornost. Tema je izuzetno osetljiva, posebno u ovom vremenu burnih nacionalnih previranja, tako da je čak bilo i hrabro upustiti se u takvu avanturu. Znate, čini mi se da naš narod sve te ličnosti ne doživljava više kao istorijske, nego kao mitove, ikone. Valjda je vreme to učinilo, da ih ne pamtimo kao ljude, od krvi i mesa, već smo celu priču podigli na viši nivo“, rekao je Nelević u intervjuu za Novosti.

Tako, danas, dodao je svako od nas ima svoju sliku Stefana Nemanje, Svetog Save, Stefana Prvovenčanog…

„I onda čovek može da dubi na trepavicama, sa raznim veštinama, da bi što realnije predstavio te likove, ali ne vredi, uvek će biti onih koji su nezadovoljni. Mnogi su ubeđeni, jer im je tako servirano, da smo u to vreme jeli zlatnim viljuškama i kašikama. Onda kad narod vidi da u scenama toga nema, čitav svet im se sruši, kao da je u escajgu suština. Tako pada sena na sve što radiš. Čak i naši istoričari ne mogu da se slože oko toga kako je i šta bilo“, kaže Nelević u intervjuu za Večernje novosti.

Na pitanje kako je doživeo Stefana Nemanju dok je gradio njegov lik, Nelević je rekeo:

„Trudio sam se u svakom trenutku da ga predstavim i sačuvam kao čoveka, koji u tom vemenu i na tom položaju, oseća i pati, ima svoje probleme, kako one koje mu donosi vlast, tako i porodične. Voleo je i čuvao svoj narod, poštovao je rađanje svakog deteta. Vodio je mudru politiku ratovanja i diplomatije. Želeo je da mu sinovi budu pre svega složni, da se drže kao braća, jer je iz iskustva znao da je neprijatelj uvek blizu. I njegovi preci stradali su od najbližih. Međutim, vlast je kao opijum i koliko god pokušavao da održi jedinstvo, njegovim potomcima jedini interesi su bili tron i kapital. A to je i danas problem čitavog čovečanstva“, kaže Nelević.

 

 

 

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*