ММФ СВОЈЕ ОДРАДИО: Грађани Србије од јутрос масовно славе поскупљење струје

5

Од првог августа ценa струје је већа за 12 одсто. То значи да ће те је од сада плаћати знатно више, а колико ће тачно то поскупљење износити, знаћете прецизније већ у следећем обрачунском листићу када вам стигне на кућну адресу.

Од јутрос је све у еуфорији поскупљења струје. Широм Србије на излетиштима где грађани масовно летују уз ваучере Владе Србије, слави се! 

Просечан месечни рачун за струjу од око 2.500 динара након овог поскупљења грађани ће плаћати за око 300 динара више.

У оквиру поскупљења од 12 одсто, повећање регулисане цене струjе износиће у просеку 4,5 одсто, а остатак се односи на акцизу на електричну енергиjу, коjа се уводи, и коjа ће износити 7,5 одсто.

До поскупљења струjе jе дошло после договора између Владе Србиjе и Mеђународног монетарног фонда, коjим jе предвиђено да jе то неопходно да би цена тог енергента у наредном периоду достигла тржишни ниво.

EПС jе раниjе саопштио да ће и поред наjновиjег поскупљења, цена електрицне енергиjе за домаћинства у Србиjи и даље бити наjнижа у региону и Eвропи.

Струjа у Србиjи за потрошаче коjи се снабдеваjу по регулисаним ценама претходно jе поскупела 1. августа 2013. године за 10,9 одсто за домаћинства и 12,8 одсто за привреду.

Након тог поскупљења просечна цена jедног киловат сата за домаћинства, без пореза на додату вредност (ПДВ) износила jе 6,148 динара.

 

 

Tанјуг

 

5 КОМЕНТАРА

  1. Cena prenosa električne energije je 50% od iznosa računa za struju , ako se doda da je akciza 7,5% i da je PDV za utrošenu 20% onda pravi iznos utrošene struje je 22,5 % od iznosa računa . To je pljačka a neznam zašto uopšte postoji Predsednik Vlada i 250 poslanika i tri puta više zaposlenih u pratećim službama kad sa nama upravlja naš vlasnik države MMF.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*