ММФ тражи од Владе Србије да се отпусти 6.500 људи!

0

Стални представник ММФ-а у Београду Себастијан Соса изјавио је данас да би до краја године из јавног сектора требало да оде још око 6.500 људи.

То је, како је рекао, мање него што је првобитно планирано, али, с обзиром на бољу наплату прихода, то неће довести до ризика по фискалне циљеве у овој години.
Он је, на конференцији у Народној банци Србије рекао да је „нето смањење запослених“ у јавном сектору износило око 16.000 људи и то од краја 2014. године до маја ове године.

„То је помогло да се обуздају фискални трошкови“, рекао је он.

Говорећи о јавним предузећима, он је рекао да се разговара о плановима реорганизације ЕПС-а укључујући и број запослених, спроводе се преговори и у другим предузећима, попут Железница Србије.

„Могло би да дође и до напретка на том фронту и то брзо“, рекао је он.

Соса је подвукао да су издаци за плате и пензије велики и да чине велики део укупних расхода, зато су увек важни напори да се обузда потрошња на тој страни.

О повећању плата разговараће се у септембру и октобру

О потенцијалном повећању плата и пензија разговараћемо са Владом Србије приликом наредних посета Мисија ММФ-а у септембру и октобру, изјавио је Соса.

„Предстојећа Мисија ММФ-а, која долази у септембру и октобру, фокусираће се на буџет за следећу годину и разговараћемо о потенцијалним повећањима. У тим разговорима ће се узети у обзир, с једне стране, бољи резултати и фискална позиција, а, са друге, и потреба да се настави са смањењем јавног дуга на средњи рок“, рекао је он конференцији у Народној банци Србије.

Соса је данас најавио и да ће Мисија ММФ-а доћи у Србију у другој половини октобра како би наставила анализу програма, односно поводом наредне ревизије аранжмана.

Он је рекао да ће пре тога Мисија посетити Србију на кратко у септембру како би се, навео је, разговарало махом о питањима везано за буџет.

„Следећа Мисија која ће бити анализа остварења програма биће у Србији у другој половини октобра. Разговараће се о мерама, нарочито на страни буџета“, рекао је он.

Скупља струја је била услов за 4. и 5. ревизију

Себастијан Соса изјавио је да је поскупљење струје било договорено као мера која је услов за позитивно окончање 4. и 5. ревизије аранжмана који је Србија закључила са том институцијом.

Говорећи о јавним предузећима, Соса је рекао да се разговара о плановима реорганизације ЕПС-а укључујући и број запослених, спроводе се преговори и у другим предузећима, попут Железница Србије.

„Могло би да дође и до напретка на том фронту и то брзо“, рекао је он.

Соса је подвукао да су издаци за плате и пензије велики и да чине велики део укупних расхода, зато су увек важни напори да се обузда потрошња на тој страни.

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*