MMF traži od Vlade Srbije da se otpusti 6.500 ljudi!

0

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je danas da bi do kraja godine iz javnog sektora trebalo da ode još oko 6.500 ljudi.

To je, kako je rekao, manje nego što je prvobitno planirano, ali, s obzirom na bolju naplatu prihoda, to neće dovesti do rizika po fiskalne ciljeve u ovoj godini.
On je, na konferenciji u Narodnoj banci Srbije rekao da je „neto smanjenje zaposlenih“ u javnom sektoru iznosilo oko 16.000 ljudi i to od kraja 2014. godine do maja ove godine.

„To je pomoglo da se obuzdaju fiskalni troškovi“, rekao je on.

Govoreći o javnim preduzećima, on je rekao da se razgovara o planovima reorganizacije EPS-a uključujući i broj zaposlenih, sprovode se pregovori i u drugim preduzećima, poput Železnica Srbije.

„Moglo bi da dođe i do napretka na tom frontu i to brzo“, rekao je on.

Sosa je podvukao da su izdaci za plate i penzije veliki i da čine veliki deo ukupnih rashoda, zato su uvek važni napori da se obuzda potrošnja na toj strani.

O povećanju plata razgovaraće se u septembru i oktobru

O potencijalnom povećanju plata i penzija razgovaraćemo sa Vladom Srbije prilikom narednih poseta Misija MMF-a u septembru i oktobru, izjavio je Sosa.

„Predstojeća Misija MMF-a, koja dolazi u septembru i oktobru, fokusiraće se na budžet za sledeću godinu i razgovaraćemo o potencijalnim povećanjima. U tim razgovorima će se uzeti u obzir, s jedne strane, bolji rezultati i fiskalna pozicija, a, sa druge, i potreba da se nastavi sa smanjenjem javnog duga na srednji rok“, rekao je on konferenciji u Narodnoj banci Srbije.

Sosa je danas najavio i da će Misija MMF-a doći u Srbiju u drugoj polovini oktobra kako bi nastavila analizu programa, odnosno povodom naredne revizije aranžmana.

On je rekao da će pre toga Misija posetiti Srbiju na kratko u septembru kako bi se, naveo je, razgovaralo mahom o pitanjima vezano za budžet.

„Sledeća Misija koja će biti analiza ostvarenja programa biće u Srbiji u drugoj polovini oktobra. Razgovaraće se o merama, naročito na strani budžeta“, rekao je on.

Skuplja struja je bila uslov za 4. i 5. reviziju

Sebastijan Sosa izjavio je da je poskupljenje struje bilo dogovoreno kao mera koja je uslov za pozitivno okončanje 4. i 5. revizije aranžmana koji je Srbija zaključila sa tom institucijom.

Govoreći o javnim preduzećima, Sosa je rekao da se razgovara o planovima reorganizacije EPS-a uključujući i broj zaposlenih, sprovode se pregovori i u drugim preduzećima, poput Železnica Srbije.

„Moglo bi da dođe i do napretka na tom frontu i to brzo“, rekao je on.

Sosa je podvukao da su izdaci za plate i penzije veliki i da čine veliki deo ukupnih rashoda, zato su uvek važni napori da se obuzda potrošnja na toj strani.

 

Intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

*