Мнистар Ђорђевић: Добијамо осам „мигова“, С 300 и два дивизиона БУK!

0

Војска Србије ускоро би могла да добије осам „мигова 29”, два дивизиона ракетног ПВО система БУK-МБ, али и ракетни система дугог домета С300

Ово открива у ексклузивном разговору за „Ало!” министар одбране Србије Зоран Ђорђевић, који је претходних дана боравио у званичној посети Белорусији као члан државне делегације коју је предводио премијер Александар Вучић.

– У разговору председника Лукашенка и нашег премијера Вучића, који је био више него пријатељски, председник Лукашенко је истакао да је вољан да помогне братском народу у Србији шта год ми будемо тражили и шта год нам буде требало.

Шта смо ми то тражили и шта очекујемо да добијемо?

– Оно о чему смо разговарали је свакако набавка осам авиона “миг 29”. То бисмо добили на поклон од Белорусије, а у питању је новија генерација авиона од ових које већ имамо и од оних које смо добили недавно од Руса. Тиме би наше ратно ваздухопловство имало две ескадриле тих ловаца. Веома је важно и да смо уговарали набавку ракетних система земља-ваздух и оно што очекујемо да добијемо од белоруске стране су два дивизиона ПВО система БУK-МБ, који је модернизована варијанта система БУK, али и ракетни систем дугог домета С300.

То све добијамо или скупо плаћамо?

– Белоруска страна је спремна да нам изађе у сусрет и да направимо најповољнији аранжман. Они имају „мигове 29” и ремонтне заводе који могу да их ремонтују и продуже им век, да дају авионе које би они ремонтовали, а колико би нас коштао ремонт, то ће бити тема преговора. Исто тако очекујемо да нам дају два дивизиона БУK-а, и то модернизовану варијанту. Причали смо и још ћемо причати под којим условима могу да нам дају систем С300. Чекамо да добијемо званичну понуду, шта могу да нам дају и под којим условима, колико ће то да кошта, да ли ћемо то отплаћивати и кроз трговинску размену.

Белоруси желе да радимо заједно

Осим наоружања, с Белорусијом је уговарана сарадња и у другим областима?

– Формиран је мешовити комитет који у априлу треба да се састане и направи ходограм наших активности. Они желе да дођу у Србију и инвестирају овде, заинтересовани су за фабрику ауто-делова „Петар Драпшин” у Младеновцу, желе да дођу на наше тржиште аутобуса, камиона, електроаутобууса, тролејбуса, комуналних возила… Заинтересовани су и да учествујемо у производњи лифтова, што може бити веома успешан посао, с обзиром на развој грађевинске индустрије… Чињеница је да Белоруси не желе само да дођу овде са својим производима него да инвестирају код нас и да радимо заједно.

Kако сазнајемо, причали сте и о заједничкој производњи наоружања, чак и ракета?

– Ми смо у светском врху кад је реч о технологији ракетног горива, а они имају одличну електронику и управљање. И њима и нама недостаје оно што има друга страна. Можемо заједно да склапамо, и овде и у Белорусији, ракете свих типова. То би биле најквалитетније ракете с којима бисмо могли заједно да идемо на трећа тржишта.

И не само с ракетама, у „Ало!” смо већ писали да се размишља и о заједничкој производњи пешадијског наоружања?

– Ми имамо најсавременију пушку 6,5, имамо и муницију, недостаје нам оптика, а они имају феноменалну оптику. Kад то спојимо, добијамо врхунско оружје. Белоруси су у електроници и оптоелектроници светски врх, развили су чак и сателитски програм. Они имају ту оптоелектронику, која је врхунска, ми имамо пушке, тако да ако спојимо то у један производ, добићемо веома квалитетно оружје и за нас и за извоз.

Помињала се и модернизација тенкова?

– Ми имамо моторе од 1.000, а ускоро ћемо имати и од 1.200 коњских снага, а они имају систем за управљање ватром који је најбољи. Ту фактички не само да једни другима помажемо у модернизацији, него можемо да идемо на сва тржишта на којима постоје такви тенкови. Такође, заједно ћемо радити на модернизацији нашег ракетног система KУБ, али пошто је тај систем веома распрострањен у свету, и ту нам се отвара могућност за нове извозне послове.

Морамо бити спремни

Очекујете ли негативне реакције са Запада због војнотехничке сарадње с Русијом и Белорусијом?

– Сво то наоуружање које набављамо је одбрамбено. Не купујемо ништа од офанзивног наоружања. Немамо намеру никога да нападамо, али морамо да водимо рачуна о безбедности наше земље и грађана. Хоћемо да опремимо нашу војску савременим наоружањем које би могло да јој омогући да на најбољи начин ради ствари за које је обучена. Морамо да водимо рачуна о томе да војска буде обучена да ако икада буде затребало може да уради оно што од ње очекује њен народ. Kако ја могу од њих да захтевам нешто ако немам опрему, ако немам обучене, спремне и задовољне људе. Ова набавка се дешава у последњем тренутку. Могло је да нам се догоди да останемо без авиона, са пилотима којих ће бити све мање док не нестану. Онда више није питање да ли ће држава једног дана имати пара и рећи – хајде сад да купимо авионе, али тада ће бити касно јер на њима нико неће знати да лети.

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*