Мнучин: САД и Kина ставиле трговински рат на чекање

0

Амерички министар финансија Стивен Мнучин изјавио је да су САД и Kина „ставиле трговински рат на чекање“, после дводневних преговора за које је рекао да су довели до значајног напретка.

Kина је јуче прихватила да „значајно увећа“ куповину америчке робе и услуга. Усаглашено је „значајно повећање“ америчког извоза пољопривредних и енергетских производа, као и већи напори за повећање трговине производима и услугама.

Мнучин, који је водио разговоре с америчке стране, рекао је за Фокс њуз да је „амерички тим“ добио „бројна обећања“ када је у питању оквир за смањење дефицита током предстојећег времена.

Због тог напретка, како је рекао амерички министар финансија, администрација председника САД Доналда Трампа сагласила се да „казнене тарифе“ на кинеске производе стави „на чекање“.

Један од циљева владе председника Доналда Трампа је да наведе Kину на кораке који би смањили дефицит САД у трговини с Kином за најмање 200 милијарди долара до краја 2020. године.

Раније данас је кинеска агенција Синхуа пренела да је кинески вицепремијер Лиу Хе, који је предводио кинеску делегацију у преговорима у Вашингтону, рекао да су се Kина и САД сложиле да избегну сваки трговински рат и повећање царина.

НАФТА споразум можда следеће године
Министра финасија Стивен Мнучин изјавио је да би се рад за новом договору о трговинском споразуму са Kанадом и Мексиком могли продужити на идућу годину, јавља АП.

Трампова адмнистрација пропустила је неформални рок прошлог четвртка који је поставио председавајући Представничког дома Пол Рајан да се дорађени Споразум о слободној трговини у Северној Америци (НАФТА) достави Kонгресу на време да његови чланови гласају о њему половином изборне године.

Мнучин је изјавио за недељне вести ТВ Фоx да су проговори „још увек далеко“, али да се ради на многим питањима.

Мнучин је рекао да је председеник више убеђен да је постизање споразума добро за САД него да се брине о одређеном датуму.

Трамп је одавно изјавио да је НАФТА био лош за Америку и њене раднике, пише АП.

Н 1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*