Могерини открила када Србија може у Европску унију!

0

ЕУ ће примити нове чланице када Велика Британија напусти тај блок, а то ће највероватније бити земље Балкана, изјавила Фредерика Могерини.

Италијански лист Ла Стампа, која је пренела изјаву шефице дипломатије ЕУ, подсећа да би Велика Британија требало да напусти ЕУ до пролећа 2019, а да су Албанија, Црна Гора, Србија и Македонија тренутни кандидати за чланство у Унији.

„Сигурна сам да се Европска унија у будућности неће ограничити на 27 чланица, јер ћемо имати нове земље чланице. Мислим да ће то бити земље Балкана с којима разговарамо о чланству. Многи овај процес називају проширењем, али ја преферирам да о томе разговарамо као о реуједињењу Европе“, истакла је Могерини за италијанску Ла Стампу.

Она је нагласила да је однос између ЕУ и Балкана помогао многим земљама тог региона да превазиђу последице рата који је уследио након распада Југославије.

Ипак, додала је она, пред тим земљама је дуг и тежак пут који треба да пређу, али сам сигурна да ће оне наставити да иду тим путем, јер све оне имају заједнићку будућност у оквиру Европске уније.

Шефица дипломатије ЕУ је подсетила да су многи предвиђали да ће референдум у Британији о изласку из ЕУ покренути домино ефекат, али да се то није обистинило, што потврђује победа проевропског кандидата на председничким изборима у Француској.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*