Могерини: Русија да омогући верска права Јеховиним сведоцима

1

У саопштењу Могеринијеве наводи се и да Европска унија наставља да промовише слободу вероисповести као право које може да ужива било ко било где.

Јеховиним сведоцима, као и свим религијским групама мора да буде омогућено да мирно и без сметње уживају своја верска права, саопштила је висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ Федерика Могерини поводом одлуке Врховног суда Русије да забрани активности Јеховиних сведока на својој територији основу оптужби о „екстремизму“.

Та одлука могла би да отвори могућност да се припадници Јеховиних сведока нађу пред судом под криминалним оптужбама због богослужења и обожавања, упозорава се у саопштењу високе представнице за спољну политику и безбедност Европске уније.
Она напомиње и да Устав Руске Федерације, као и руске међународне обавезе и међународни стандарди о људским правима, гарантују слободу вероисповести.
У саопштењу се наводи и да Европска унија наставља да промовише слободу вероисповести као право које може да ужива било ко било где, на основу принципа о једнакости, недискриминације и универзалности.
Руски Врховни суд је у четвртак донео одлуку којом се Јеховини сведоци препознају као „екстремистичка организација“ и којом се обуставља активност те групе на територији Русије.
Суд је тиме одобрио тужбу које је поднело руско Министарство правде, пренео је ТАС С.
Врховни суд је, такође, претворио имовину организације у државно власништво.
Јеховини сведоци најавили су да ће се жалити на одлуку суда.
Руске власти су ставиле неколико публикација групе на листу забрањене литературе екстремиста, а тужиоци су је дуго описивали као организацију која уништава породице, подстиче мржњу и угрожава животе, што та организација негира, подсећа Ројтерс.
НЕМАЧКА ВЛАДА ЗАБРИНУТА ЗБОГ ЗАБРАНЕ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА
Немачка влада изразила је забринутост због одлуке Врховног суда Руске Федерације да Јеховине сведоке прогласи екстремистичком организацијом и забрани све њене активности, рекао је данас портпарол Министарства спољних послова Немачке Мартин Шејфер.
„Федерална влада забринута је због тога што је Русија забранила активности Јеховиних сведока“, рекао је Шејфер, преноси ТАС С.

Танјуг

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*