Mogerini: Rusija da omogući verska prava Jehovinim svedocima

1

U saopštenju Mogerinijeve navodi se i da Evropska unija nastavlja da promoviše slobodu veroispovesti kao pravo koje može da uživa bilo ko bilo gde.

Jehovinim svedocima, kao i svim religijskim grupama mora da bude omogućeno da mirno i bez smetnje uživaju svoja verska prava, saopštila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini povodom odluke Vrhovnog suda Rusije da zabrani aktivnosti Jehovinih svedoka na svojoj teritoriji osnovu optužbi o „ekstremizmu“.

Ta odluka mogla bi da otvori mogućnost da se pripadnici Jehovinih svedoka nađu pred sudom pod kriminalnim optužbama zbog bogosluženja i obožavanja, upozorava se u saopštenju visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije.
Ona napominje i da Ustav Ruske Federacije, kao i ruske međunarodne obaveze i međunarodni standardi o ljudskim pravima, garantuju slobodu veroispovesti.
U saopštenju se navodi i da Evropska unija nastavlja da promoviše slobodu veroispovesti kao pravo koje može da uživa bilo ko bilo gde, na osnovu principa o jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti.
Ruski Vrhovni sud je u četvrtak doneo odluku kojom se Jehovini svedoci prepoznaju kao „ekstremistička organizacija“ i kojom se obustavlja aktivnost te grupe na teritoriji Rusije.
Sud je time odobrio tužbu koje je podnelo rusko Ministarstvo pravde, preneo je TAS S.
Vrhovni sud je, takođe, pretvorio imovinu organizacije u državno vlasništvo.
Jehovini svedoci najavili su da će se žaliti na odluku suda.
Ruske vlasti su stavile nekoliko publikacija grupe na listu zabranjene literature ekstremista, a tužioci su je dugo opisivali kao organizaciju koja uništava porodice, podstiče mržnju i ugrožava živote, što ta organizacija negira, podseća Rojters.
NEMAČKA VLADA ZABRINUTA ZBOG ZABRANE JEHOVINIH SVEDOKA
Nemačka vlada izrazila je zabrinutost zbog odluke Vrhovnog suda Ruske Federacije da Jehovine svedoke proglasi ekstremističkom organizacijom i zabrani sve njene aktivnosti, rekao je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Martin Šejfer.
„Federalna vlada zabrinuta je zbog toga što je Rusija zabranila aktivnosti Jehovinih svedoka“, rekao je Šejfer, prenosi TAS S.

Tanjug

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

*