Могрерини: Врата ЕУ су и даље отворена за Балкан

0

На самиту Западног Балкана у Трсту послата је „јасна порука“ да су врата ЕУ отворена за Балкан и да се наставља пут ка уједињеној Европи.

То је поручила висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Она је на свом блогу навела да је током самита рађено и на неким практичним пројектима за регионалну сарадњу, унапређење транспорта и повећање размене на Балкану.

Могерини је нагласила да је самит у Трсту био и прилика за „дуг разговор“ са француским председником Емануелом Макроном о Балкану и Африци, као и о ситуацији у Заливу и европској одбани.

У тексту је навела да је протеклу недељу провела на релацији између Брисела, Трста и Париза радећи на „пет важних питања“ за безбедност и раст на континету: Балкан, Сахел, заједничка одбрана, односи ЕУ са Русијом и Средоземље.

Међу активностима на које се осврнула је и састанак са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим у Бриселу наводећи да постоје питања око којих је приметно снажно неслагање, почевши од ситуације у Украјини, али је оценила да је дијалог између ЕУ и Русије кључан у суочавању са свим великим кризама данашњег света.

„Kада је реч о Сирији, ми смо сагласни о потреби да се примирје на југоистоку земље претвори у национално примирје, ка политичком решењу кризе. Разговарали смо и о Северној Kореји, Либији, Балкану, ситуацији у Израелу и Палестини, и потреби да се настави примена и очува договор с Ираном“, навела је Могерини.
Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*