Момир Булатовић: Црна Гора је допала у проблеме када је почела да се ДЕЛИ НА СРБЕ И ЦРНОГОРЦЕ

0

Црна Гора допала невоље кад је почела да се дели на Србе и Црногорце. Сматрам да су Црногорци сој српства, давно сам то себи разјаснио и мислим да носимо црногорско име, а српско презиме. Сва невоља је кад се црногорски народ који своје порекло вуче из српског националног корпуса почне делити између себе, а онда контролни пакет акција у управљању државе имају они који су, у суштини, мањина. Они имају полуге власти па ни владајућа већина више не зна шта ће с њима. Ми смо конститутивну душу народа поцепали и сада гледамо ко ће више да се умили Бошњацима или Албанцима. Kад се ми посвађамо између себе, нормално је да неки други коло воде. Не замерам ни Албанцима ни Бошњацима што користе своја права, али проблем је што ни они сами не знају шта ће са оним вишком права и како ће то да контролишу. Зато би за Црну Гору било најбоље да направи то помирење између Срба и Црногораца. У томе се слажем са Матијом Бећковићем кад каже да је немогуће да једна мајка рађа две нације. Да ли се неко више осећа као Црногорац или као Србин, то је ствар индивидуалне природе.

Је ли могуће то помирење?

– Чврсто верујем да јесте и све што радим, радим у том правцу и надам се да ће се ускоро охладити главе.

Црна Гора и НАТО?

– То је шлаг на торту глупости владе у Црној Гори. Просто, то није питање око кога бисмо се требали свађати. Ја сам огорчени противник НАТО и само ми је жао што људи у Црној Гори нису обавештени шта је, заправо, НАТО. Представљен је као нека добротворна политичка организација, а то је у суштини војна организација која има за циљ да оправда смисао свог постојања, а тренутно једини смисао постојања јесте да се у првом кораку Русија прогласи за чудовиште, да би се у следећем спремали за некакав немогући, сулуди обрачун са Kином. У суштини, НАТО је превазиђен и да је правде и памети они би сами давно то распустили и кренули у процес сарадње.

Грађанима Црне Горе се објашњава шта ће НАТО у Црној Гори, да ли је грађанима јасно шта ће они у НАТО?

– Ту је био потпуни изостанак дискусије, али то је принцип на којем НАТО и функционише. Kада је Словенија улазила у НАТО, имали су снажну кампању, то код њих није морало много да се објашњава, али сам запамтио један детаљ. Један Словенац је назвао кол-центар НАТО и рекао. „Добро, има десет разлога које сте ми понудили да уђемо у НАТО. Постоји ли један једини разлог да не уђемо?“ Није постојао ниједан. У Црној Гори нас нису удостојили ни да нас обавесте шта је НАТО нити да нас питају да ли то желимо, а није било ни кол-центра да што шта приупитамо.

Ваш доживљај Црне Горе данас. Рађају ли се млади Монтенегрини који неће имату ову нашу дилему и подвојеност душе?

– Мислим да су та наша деца, млади Црногорци, много паметнија од нас. Питао сам једног пријатеља да ли су уминуле те поделе од пре две деценије, надајући се да јесу, а он ми је рекао да су много веће него што су биле. Изгледа као анегдота, али није. У Црној Гори има нешто заједничко и онима који се изјашњавају као Црногорци и онима који се изјашњавају као Срби. И једни и други хоће да дођу у Београд. Дакле, ту се ништа није променило – Београд је и даље главни град свим Црногорцима. Надам се да су младе генерације паметније и боље и да су училе на нашим глупостима. Ми смо потрошили сва глупа решења, сада је ред на њих да нађу нека паметна.

Невидљиви ланци новца

У својој најновијој књизи „Невидљиви ланци – моћ непостојећег новца“ (издавач „Лагуна“) Момир Булатовић на проницљив начин и приступачним језиком разоткрива лавиринте савремених и глобалних економских токова, најчешће маскираних димним завесама наизглед логичких узрока и последица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*