Montenegrini bi da Amfilohija proglase za veleizdajnika u funkciji velikosrpske politike

0

NE SVIĐA se Montenegrinima što u Crnoj Gori postoje i oni koji povodom njihovih činjenja i namera ne ćute.

Iako je sa tim već bezuspešno pokušavao, Crnogorski pokret podneo je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog toga što je 7. januara tokom božićne liturgije „Crnogorsku pravoslavnu crkvu“ nazvao „“autofekalnom“.

U krivičnoj prijavi tvrdi da je time počinio „krivično djelo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica iz člana 169 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370“ ovog zakonika“.

Mitropolit Amfilohije je na božićnoj liturgiji u nedelju rekao da je „stid i sram što se danas izmišlja autofekalna crkva“.

Polazeći, očito, od toga da se grupa registrovana u policijskoj stanici na Cetinju može sama proglasiti za autokefalnu crkvu, montenegrinski Crnogorski pokret tvrdi da mitropolit Amfilohije naoružava verujuće mržnjom prema svemu crnogorskom, osobito prema „Crnogorskoj crkvi“.

„Ovo je veleizdajnička i zločinačka izjava, jednoga arhijereja, dakle, lica s posebnim odgovornostima, kojom se zemlji i narodu „namiče omča na vrat“, a našem potomstvu stavlja „glavu na panj“ za bjelosvjetske centre moći, koji nam snivaju propast. Očito, bjelodano i beskrupulozno obavljaju funkciju instrumenta velikosrpske politike, koja ima tendenciju da uvede u Crnu Goru „sirijski scenario“ i dovede nas do unutrašnjih sukoba i propasti zemlje i naroda s ciljem da u neredovnim prilikama Srbija uspostavi vlast u zemlji“, navedeno je u prijavi.

Izjavu mitropolita Amfilohija prethodnih dana su osudili ombudsman Šućko Baković, „Crnogorska pravoslavna crkva“ i Demokratska partija socijalista.

POSTAVI ODGOVOR

*