Морају заједно: Српске ракете на бугарским лансерима

0

Војска нема услова за гађање, па ракетне јединице увежбава у суседству. Србија је била заинтересована и за полигоне у Македонији и Црној Гори.
Српска-бугарска вежба јединица ПВО на полигону Шабла на Црном мору једина је прилика за увежбавање лансирања ракета „нева“ у ваздушни простор. Припадници 250. бригаде ПВО Војске Србије своје способности провераваће до 25. јула испаљујући своје ракете са бугарских лансера истог типа.
Српски ракеташи четврти пут гостују у Бугарској на сличним вежбама. Испаљивање ракета ПВО захтева велики простор и најчешће се изводи изнад мора. Распадом државне заједнице СЦГ, Србија је изгубила и теоретске шансе да редовно организује обуку на ракетним системима ПВО. Пре успостављања сарадње са Бугарском, последња оваква вежба одржана је 1989. године на војном полигону недалеко од Пуле.

Проблем недостатка полигона за вежбање највише погађа јединице које располажу ракетама дугог и средњег домета. О томе говори и чињеница да доскоро половина наших јединица ПВО није никада извео гађање у миру.

Мањак простора за гађање и вежбање Војска Србије настоји да реши у суседним земљама. Поред „Шабле“ у Бугарској, наш војни врх протеклих година био је заинтересован за полигон Криволак у Македонији. Овај терен био је једно од најактивнијих вежбалишта некадашње ЈНA, а данас је прилагођен обуци јединица намењених учешћу у међународним операцијама. Србија је била заинтересована и да у пакету сарадње са Црном Гором издејствује да се у овој земљи тестирају хаубице и артиљеријска средства дугог домета. Уласком Црне Горе у НAТО, међутим, промењене су околности за организацију оваквих гађања.

У Министарству одбране кажу да четири полигона и више од стотину вежбалишта, колико користи наша војска, углавном задовољавају потребе обуке јединица. У плану је, међутим, модернизација инфраструктуре полигона „Пасуљанске ливаде“ на Кучајским планинама, где годишње прође више од 10.000 војника.

– Ракетне јединице морају на гађање у иностранство, док све остале имају све услове за обуку у Србији – наводе у Министарству одбране.

„Поред „Пасуљанских ливада“, на којима гађају и копнена војска и авијација, обученост јединица проверава се и на „Песковима“ код Великог Градишта и на терену „Никинци“ у Срему. Зимској обуци намењен је скијашки полигон на Копаонику.

ПИЛОТИ ПУТУЈУ У РУСИЈУ

Заједничка руско-српска ваздухопловна вежба БAРС биће одржана ускоро у руској авио-бази „Липецк-2“, осам километара западно од центра града Липецка – преноси портал „Танго сикс“. Српски пилоти ловачких авиона добиће јединствену прилику да се, летећи заједно са руским колегама, опробају у ваздушним борбама против авиона којим располажу руске ваздухопловне снаге. На обуци у бази у Липецку налазе се и техничари нашег Ратног ваздухопловства.

Вечерње новости

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*