Moravčani očerupali američki bombarder

0

U ljiškom i kačarskom kraju meštani i danas prepričavaju neobičan događaj iz jula 1944. godine. Avion bio pogođen u rezervoar, a posada se spasla zahvaljujući pomoći četnika

U ljiškom i kačerskom kraju i danas se prepričava kako je u Moravcima nekoliko stotina seljaka za samo nekoliko sati bukvalno očerupalo veliki američki bombarder, koji se u julu 1944. godine, za vreme Drugog svetskog rata, prinudno spustio na veliku njivu. Pokupili su sve što su našli – padobrane, radio-stanicu, razne uređaje, kablove, sedišta, a naposletku, kad više ništa nije ostalo, moćnu savezničku letelicu isekli su – sekirama!

Prilikom bombardovanja naftnih postrojenja u Rumuniji avionu je bio pogođen rezervoar, pa ga je posada, po nalogu komande u Italiji, prizemljila u okolini Ljiga, gde su bili četnici, a što dalje od Lajkovca, u kom su bili stacionirani Nemci. Desetočlanu posadu američke avijacije, četnici su prebacili u Pranjane. Par dana kasnije posada je već bila u savezničkoj vazduhoplovnoj bazi u Italiji.

– Oskudno odeveni četnici menjali su odeću sa avijatičarima – priseća se Dragiša Božić, iz Moravaca kod Ljiga, tada devetogodišnjak. – Amerikanci su, zbog toga, put Pranjana otišli slabo i šaroliko obučeni, dok su se četnici šepurili u pilotskim jaknama.

A kod aviona tiskalo se na stotine seljaka, a malobrojni četnici nisu mogli da spreče ulazak u bombarder. Najsmeliji Moravčani ulazili su kroz otvor na repu i kupolu na krovu, jer su bočna vrata bila blokirana…

– Izbacivali su iz aviona padobrane, obuću, odeću, torbe, slušalice, tapacirunge, pokidane kablove, praktično sve što je moglo da se skine, odlepi i očerupa – kaže Dragiša. – Cela ta gungula bila je, nakratko, prekinuta, kad je izvesni Relja Nedić nešto čačkao oko komandne table, pa je počelo da šišti, a neko je panično povikao: „Bež’te ljudi, sad će da poleti!“

Začas se, veli Božić, cela gužva raspršila po kukuruzima, mnogi su pobegli i nekoliko stotina metara dalje, na obalu reke Ljig, računajući da ih, pri poletanju, avion neće na tom mestu dokačiti… Kad su se pribrali, čerupanje bombardera je još žešće nastavljeno.

– Danima su seljani privođeni u četničku komandu, da predaju stvari koje su iz aviona odneli – seća se Dragiša. – Iako su pretili batinama, četnici se nisu naročito ovajdili, seljaci su im predali samo tri padobrana. Od ostalih sedam, Moravčani su kasnije godinama šili svilene košulje, a žene bluze. Padobran je bio sačinjen od 28 trouglova, a od svakog je mogla da se sašije po košulja, ili bluza. Od konopaca s padobrana raspredali su svilen konac, a od pamučnih pojaseva pravljeni su ulari za volove.

Svedok: Dragiša Božić u to vreme imao deset godina

– Vod Nemaca tri nedelje je čuvao bombarder – kaže Dragiša. – Nama deci poneki nemački stražar dozvoljavao je da ulazimo u avion, trčimo po krilima, bila je to za nas neviđena atrakcija. Jednog dana, Nemci su otišli, pošto su sa aviona skinuli mitraljeze i motore. Tog popodneva, dok sam čuvao goveda, iz potesa gde je bio avion čula se jaka buka i zveka. Uveče, poteram krave kući sa ispaše i sretnem Miodraga Danojlića iz Ivanovaca, kako na volovskim kolima tera pune kante aluminijumskih izuvrtanih plehova. Upitam šta su radili, a čika Miodrag, onako šeretski, pobedonosno reče: „Isekli smo danas avion!“ Steže mi se grlo od tuge, pa velim: „Kako isekli avion?!“ A on će: „Sekirom. Znaš valjda kako se seče avion!“ Meni se plakalo, a on mi je odgovorio kao da je avion repa, ili bundeva, pa ih svaki dan seče po nekoliko.

MILOVAO REDENIKE

– Sreten Danojlić iz Ivanovaca divio se teškim mitraljezima na avionu, milovao redenike, a kad se u zlo doba, dok je čerupanje bombardera trajalo, na obližnjoj pruzi pojavio nemački oklopni voz iz Lajkovca, nije mogao da odoli, pa je pritisnuo obarač i odjeknuo je kratak rafal – kaže Dragiša. – Švabe su odmah uzvratile, ispalivši hitac iz malog topa poviše okupljenih. Kad je granata fijuknula i grunula u obližnjem šumarku, seljaci i četnici su se razbežali kud koji. Inače, njive na koju je sleteo avion više nema, jer posred nje prolazi Koridor 11, auto-put Beograd – južni Jadran, čija je gradnja u toku.

Njive na koju je sleteo avion više nema, jer je kroz nju prošao koridor / foto V. Ivanović

OD PADOBRANA KOŠULJA

Uporni četnici često su pretresali kuće i ambare, tražeći opremu iz aviona, pa je, veli Dragiša, dovitljivi Lazar Božić padobran sadenuo u seno. Međutim, u zimu je sa Sremskog fronta, gde su ga mobilisali partizani, pisao ženi Dobrinki „da mu pazi na onu stvar“. Nije mu se dalo, jer je njegov brat Radojko u stogu sena našao „onu stvar“, pa je od padobrana sebi sašio košulju, a ostalih 27 trouglova prodao za dobre pare.

 

 

 

Večernjenovosti

POSTAVI ODGOVOR

*