Москва: Летимично смо прочитали америчку стратегију и једно нам је јаснo

0

У Москви се проучава нова стратегија америчке националне безбедности, али летимично читање показује императорски карактер документа, неспремност да се одрекне једнополарног света, изјавио је новинарима прес-секретар руског председника Дмитриј Песков.

„Што се тиче нове стратегије безбедности САД, документ је прилично обиман и, несумњиво, потребно га је пажљиво проучити, што ће и урадити одговарајуће службе. Летимично читање, посебно оних делова стратегије у којима се помиње наша држава, одаје императорски карактер документа, неспремност да се одустане од једнополарног света и тврдоглаво неприхватање вишеполарног света“, рекао је Песков.

Он је навео да се у овом документу говори и о сарадњи са Русијом у областима које су у интересу Американаца.

„То је у потпуности у складу са нашим приступом који је објавио председник (Владимир Путин) јер и Москва такође тражи сарадњу са САД тамо где то нама одговара и колико су спремне наше америчке колеге“.

У америчкој Стратегији за безбедност се говори да Русија улаже у нове војне капацитете, укључујући и системе нуклеарног наоружања који су и највећа од постојећих претњи Сједињеним Америчким Државама.

У документу Вашингтон оптужује Москву да Русија улаже средства у „дестабилизацију сајбер-простора“.

САД виде претњу по своју безбедност и у покушајима Русије да „подрива демократију“ путем медија, тврди се у Стратегији за националну безбедност.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*