Москва од Швајцарске тражи објашњење за пресретање владиног авиона (ВИДЕО)

Након што су јуче војни авиони са швајцарским ознакама неколико минута пратили авион са руском делегацијом у ваздушном простору те земље, Русија је затражила од Швајцарске објашњење. Швајцарскa тврди да су ловци обављали рутинску контролу.

0

„Изразили смо недоумицу и затражили објашњење од Швајцарске стране због инцидента са руским владиним авионом на небу изнад Конфедерације“, наводи се у саопштењу руске амбасаде у Швајцарској објављеном на Твитеру, преноси Спутњик.

Један од два швајцарска ловца   летеo неколико минута уз руски авион
Јуче су војни авиони са швајцарском заставом неколико минута на небезбедном растојању пратили авион са руском делегацијом која је кренула у Перу на самит Азијско-пацифичке економске сарадње.

Инцидент се догодио у ваздушном простору Швајцарске. У руском авиону су били чланови руске делегације, међу којима и Александар Фомин, шеф Федералне службе за војно-техничку сарадњу, као и новинари.

Како је пренео Спутњик, један од швајцарских ловаца се приближио руском авиону толико близу да је било могуће видети не само швајцарске ознаке на репу летелице и број Ј-5024, него и лице пилота.

Он се руском авиону приближио са леве стране, приближавајући се крилу, затим је извео маневар и прошао са десне стране.

Након неколико минута ловци су се удаљили. У руској посади су рекли да је то уобичајена пракса, али су новинари који више од 15 година извештавају о раду руског председника рекли да се сећају само једног сличног случаја, те да се ловац тада није толико приближио путничком делу авиона, наводи Спутњик. 

Швајцарска је данас, поводом захтева Москве да пружи објашњење, саопштила да су њихови војни авиони који су летели недалеко од авиона у коме је била руска делегација на путу за Перу обављали рутинску контролу, наводи Ројтерс.

Швајцарски министар одбране навео је да су два њихова ловца Ф/А-18 летела неколико минута уз руски авион док је био изнад швајцарске територије.

Како је рекао такве провере обављају се 400 пута годишње, како би се двоструко проверио идентитет авиона страних влада.

„То је као полицијске патроле које на путевима проверавају аутомобиле да нису украдени“, рекао је портпарол.

Руска делегацоија летела је тим авионом на азијско пацифички самит, при чему је руски председник Владимир Путин летео другим авионом, наводи Ројтерс.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*