Москва: Отворена србофобија и напади на Републику Српску

1

Русија оптужила Инцка за отворену „србобофобију“ и „губитак додира са реалношћу“.
Русија је подржала резолуцију Савета безбедности УН о наставку војне мисије ЕУ у државној заједници Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ), али je још једном оштро критиковала високог представника међународне заједнице за државну заједницу БиХ, Валентина Инцка.

Говорећи на седници Савета безбедности, заменик сталног представника Русије у УН, Владимир Сафронков оптужио је Валентина Инцка за „србофобију“ и „губитак контакта са реалношћу“, називајући Инцков најновији извештај као „напристраснији и најнеобјективнији“ за протеклих осам година.

Валентин Инцко током излагања Сафронкова

У свом извештају Савету безбедности Инцко је навео да су у државној заједници БиХ, за последње две деценије од краја крвавог грађанског рата, „преостали изазови“ за имплементацију Дејтонског мировног споразума за мирно решење ситуације у земљи.

Као један од њих је означио „потешкоће са провођењем политичких реформи“, као и „радње и изјаве од стране представника Републике Српске“, који, како је рекао, „доводе будућност земље у питање и оспоравају ауторитет државних органа“.

Слична тачка гледишта изражена је и од стране представника западних земаља.

Излагање  Владимира Сафронкова

Владимир Сафронков је напоменуо да је извештај Инцка „најнеобјективнији“ још од 2009. године.

„Садашњи документ мање говори о реализацији мировног споразума, а више представља скуп напада на Републику Српску, изабраних тенденциозно, пристрасно што су, нажалост, већ у сали прихватиле неке делегације“, рекао је Сафронков на заседању Савета безбедности УН.

Према његовим речима, из извештаја у ствари постоји само једна ствар: Само су Срби криви за све проблеме БиХ, нагласио је Сафронков.

„Свакоме које је иоле упознат са ситуацијом у БиХ, јасно је да је слика коју је представио високи представник далеко од стварности, да доводи у заблуду и показује да је аутор изгубио додир са реалношћу. То је за дубоко жаљење. Господин Инцко иде у отворену србофобију, а своје свакодневне активности је свео на разјашњавање односа са Бањалуком и лобирањем за евроатлантске интеграције, упркос садржају његовог мандата и унутарполитичкој реалности у земљи где борави“, истакао је Сафронков.

Он је подсетио Инцка да представља „међународну заједницу у целини, а не њене појединачне чланове, и то по његовом избору“.

„Он је дужан да спроводи усаглашену линију, а не да извршава нечије појединачне налоге и да се руководи личним анимозитетима“, истакао је Сафронков.

Према његовим речима, Инцко би требало „да се не ангажује у антагонизмима, већ у савесној испуњености својих дужности“.

„Овакав приступ подразумева подстицање процеса националног помирења, унутрашњег политичког и узајамно уважаваног дијалога, компромиса и консензуса и, наравно, поштовања мишљења свих страна“, објаснио је заменик сталног представника Руске Федерације.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*