Москва поручила САД: Нема разговора на језику санкција

0

РУСКА ДИПЛОМАТИЈА ОЧЕКИВАНО ОДРЕАГОВАЛА НА РЕЧИ ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД РЕКСА ТИЛЕРСОНА

У саопштењу вашингтонске амбасаде РФ се упозорава: „У Вашингтону изгледа још нису схватили да методи притиска и `дављења` не функционишу у случају Русије, односно – да се, утолико пре, санкцијама не могу побољшавати односи”
РУСКА дипломатија је одреаговала на поруку Москви државног секретара САД Рекса Тилерсона која се, када се са ње скине дипломатска форма, своди на следеће: увешћемо вам нове санкције да вас омекшамо, па ако будете кооперативи можда те санкције нећемо ни активирати.

Учинила је то преко своје амбасаде у Вашингтону. То јест: одлучила се за тај ниво и форму саопштења амбасаде, а у самом саопштењу се прво наглашава да Тилерсонова изјава не може изазвати ништа друго осим недоумице.

И подвлачи: „У Вашингтону изгледа још нису схватили да методи притиска и „дављења” не функционишу у случају Русије, односно – да се, утолико пре, санкцијама не могу побољшавати односи”.

У Тилерсоновој изјави се наводило да се америчка администрација нада да ће договорено заједничко деловање Москве и Вашингтона створити услове да САД не активирају нове антируске санкције.

Чак и открило: да је „ново санкционо законодавство САД” одраз жеље америчког народа да види да Русија прави кораке ка побољшавању билатералних односа.

Тилерсон се није устручавао ни ових речи: „Тесно ћемо радити са пријатељима и савезницима да би било гарантовано да ће Русија, Иран и Северна Кореја јасно схватити наше сигнале”.

Реакција вашингтонске амбасаде РФ несумњива је порука Белој кући и Стејт департману да Москва на језик санкција не пристаје и да ће „ново санкционо законодавство САД” имати контраефекат.

Не треба сумњати да је саопштење амбасаде РФ у Сједињеним Државама у суштини – самопштење Министарства иностраних послова Руске Федерације.
Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*