Москва: Резолуција 1244 мора бити основ решавања косовског проблема

0

Иако је годинама поткопавана са више страна и упркос непрекидним покушајима да се додатно разводни, Резолуција 1244 Савјета безбједности Уједињених нација и даље је важећи документ, који, ако се буде питала Русија, мора бити правни основ за договор при рјешавању косовског проблема.

Резолуција, усвојена 1999, недвосмислено гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, па не чуде напори Приштине и њених савезника усмјерени ка томе да је ставе ван снаге „на терену“, кад то већ не може да се спроведе за столом за којим засједа свјетска влада.

Износећи ставове своје земље о рјешавању косметског питања, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин још једном је потврдио да Русија полази од тога да је овај документ правни основ за договор, а указао је и да могу да се „појаве могућности“ за још дубље укључивање Русије у процес регулисања проблема КиМ, ако такви предлози буду стизали.

Према његовим ријечима, Москва ће подржати ону одлуку коју Србија и српски народ сматрају прихватљивом за себе.

О Резолуцији 1244 је као о Светом писму ових дана говорио и генерал Салаваторе Куочикомандант Кфора, најављујући да ће ове снаге под руководством НАТО преиспитати своју мисију уколико се Косовске безбједносне снаге буду трансформисале у оружане путем закона, а не како би требало – кроз реформу устава.

„То ће бити предмет одлуке Сјеверноатлантске комисије. Резолуција 1244 је наша Библија, и ми смо овдје на основу ње„, рекао је Куочи.

Биће интересантно видјети какав ће третман имати документ Савјета безбједности кад се буде уобличавао свеобухватни споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, с обзиром на то да пет чланица ЕУ не признаје Косово за државу, а предсједник Александар Вучић изјавио је у уторак да није видио никакав папир ЕУ у вези са обавезујућим споразумом. Према неким медијским наводима, једна од земаља ЕУ је наводно затражила увид у нацрт коначног споразума који је Унија припремила.

Папир ЕУ нисам видио ни као нацрт, ни као предлог. Видио сам неке друге, које сам одбацио. Када дође нешто озбиљно, обавијестићу вас„, рекао је у уторак предсједник.

Поводом најаве руског амбасадора да је могуће учешће Москве у дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да се разговори воде под окриљем ЕУ и да, што се Србије тиче, могу да се наставе у истом формату:

Али ако неко мисли да нешто тако важно може да се заврши а да у томе не учествују САД и Русија, то није реално.“

 

ин4с

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*