Москва у чуду: Британија истражује утицај Русије на исход „брегзита“

0

Москва је зачуђена иницијативом британских парламентараца да се истражи могућност да је Русија путем друштвене мреже Фејсбук утицала на исход референдума о изласку Велике Британије из Европске уније, као и на тамошње парламентарне изборе, изјавио је амбасадор Русије у тој земљи Александар Јаковенко.

„То питање изазива чуђење јер је одлуку о спровођењу референдума радила претходна власт у Великој Британији, а Русија никакве везе са том одлуком није имала“, рекао је Јаковенко.

Јаковенко је подсетио да је у то време британску владу предводио Дејвид Камерон, као и да је о томе одлучивала сама Влада.

„Поставља се питање шта уопште представља британска Влада, будући да је тешко замислити да је неко из Русије имао утицај на њу“, додао је он.

Нешто раније је Фејсбук саопштио да је од парламентарног одбора Велике Британије који је добио писмо у којем се тражи да се утврде информације о могућем утицају Русије на референдум о „брегзиту“ и изборе 2017. године.

Иницијативу је покренуо парламентарац Бен Бредшо, а како је својевремено рекао, питање финансирања заслужује посебну пажњу у контексту „опште забринутости о страном утицају, а посебно руском утицају на демократске процесе Запада“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*