MOSKVA U STRAHU OD KRVOPROLIĆA! Ruski patrijarh Kiril šalje svog prvog čoveka u specijalnu misiju u Beograd!

0

Podrška Mitropolit Ilarion Alfejev, vikar ruskog patrijarha Kirila, sastaće se danas s patrijarhom Irinejom, tema razgovora biće sukob Moskve i Carigrada, a o tome će biti reči i na sednici Svetog arhijerejskog sinoda

Mitropolit Ilarion Alfejev, vikar i prvi čovek ruskog patrijarha Kirila, dolazi u Beograd, a sasvim je sigurno da će se sastati s poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejom, te da će glavna tema njihovog razgovora biti sukob Moskve i Carigrada, ekskluzivno saznaje Kurir.

Mitropolit Ilarion, predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske crkve, primiće danas u svečanoj dvorani Rektorata Univerziteta u Beogradu počasni doktorat. Ilarion je izrazio želju da se sretne s patrijarhom Irinejom, a sigurno je da će pričati o aktuelnom sukobu između Moskovske i Vaseljenske patrijaršije. Moguće je i da moskovski patrijarh Kiril upravo preko svog vikara ima poruku za Irineja, kao i molbu da im SPC pruži podršku u prelomnim trenucima – kaže izvor Kurira iz SPC i dodaje:

 

– Nama svakako nikako nije u interesu to što Carigrad radi!

 

Ilarion, vikar moskovskog patrijarha Kirila, nedavno je izjavio za ruske medije da može doći do krvoprolića ako dođe do proglašenja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve.

Sukob između Moskve i Carigrada izbio je zbog pitanja autokefalnosti tzv. Ukrajinske crkve, a situacija se dodatno rasplamsala nakon što je Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije doneo odluku o postavljenju dvojice „egzarha“ za Kijev. S druge strane, Moskovska patrijaršija, koja očekuje podršku u pravoslavnom svetu, odlučila je da prekine pominjanje patrijarha carigradskog Vartolomeja na bogosluženjima.

 

Vartolomej je pre nekoliko dana dodatno rasplamsao ovu situaciju time što je rekao da neće promeniti svoj stav o pitanju priznanja autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine.

Upravo je posle uzbune koja se digla zbog pitanja autokefalnosti Ukrajinske crkve patrijarh srpski Irinej uputio pismo patrijarhu carigradskom Vartolomeju u kojem je upozorio na odluke koje mogu biti opasne po jedinstvo pravoslavlja u svetu. Mnogi predstavnici Srpske pravoslavne crkve smatraju da zbog svega ovoga pravoslavlju preti najveći raskol u istoriji crkve.

kurir

POSTAVI ODGOVOR

*