Мошти Светог Николе ће први пут напустити Бари и бити пренете у Москву

Експерти кажу да је тај договор постигнут после сусрета патријарха Кирила и папе Фрање у Хавани.

0

У Русију ће из Италије бити пренете мошти једног од најпоштованијих хришћанских светаца – Светог Николе Чудотворца, изјавили су 28. априла у одељењу за спољне црковне везе Московске патријаршије.

„Од 21. маја до 28. јуна 2017. године биће пренети делови моштију Светог Николе које се чувају у папској базилици Светог Николе у Барију, стоји у саопштењу.

„То је непоновљив догађај за свих 930 година колико се мошти чувају у Барију и за све то време нису напуштале град.“

Договор о томе је постигнут после историјског сусрета московског патријарха Кирила и папе Фрање 12. фебруара 2016. године. у Хавани.

Свете мошти ће бити пренете у Москву чартер летом и пратиће их делегација Римокатоличке цркве, рекао је за лист „Коммерсант“ сарадник секретаријата Руске православне цркве за односе са другим хришћанским црквама свештеник Алексеј Дикарев. „У Русију неће донети све мошти, већ само њихов део“, рекао је он.

Мошти ће се прво налазити у храму Христа Спаса у Москви, а затим у једном од већих храмова Санкт Петербурга.

„За православне хришћане то није само симболични догађај, већ и права потврда дијалога двеју цркава“, рекао је руководилац центра за изучавање проблема религије и друштва Института за Европу Руске академије наука Роман Лункин. „Никола Чудотворац је заједнички светац и за католике и за православне, и на тај начин овај догађај сведочи о чуду хришћанског јединства“.

По мишљењу Лункина, сарадња цркава је постала могућа после сусрета у Хавани папе и патријарха, када су почели да се развијају културни и научни контакти, и однос према католицима у Русији је постао позитивнији.

„Пренос моштију је гест добре воље од стране Ватикана, јер се за мошти још од Средњег века води борба. И тек сада ће напустити Бари због хришћанског дијалога са руском црквом“, истиче експерт.

Елеонора ГОЛДМАН, Руска реч

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*