Mošti Svetog Nikole će prvi put napustiti Bari i biti prenete u Moskvu

Eksperti kažu da je taj dogovor postignut posle susreta patrijarha Kirila i pape Franje u Havani.

0

U Rusiju će iz Italije biti prenete mošti jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetaca – Svetog Nikole Čudotvorca, izjavili su 28. aprila u odeljenju za spoljne crkovne veze Moskovske patrijaršije.

„Od 21. maja do 28. juna 2017. godine biće preneti delovi moštiju Svetog Nikole koje se čuvaju u papskoj bazilici Svetog Nikole u Bariju, stoji u saopštenju.

„To je neponovljiv događaj za svih 930 godina koliko se mošti čuvaju u Bariju i za sve to vreme nisu napuštale grad.“

Dogovor o tome je postignut posle istorijskog susreta moskovskog patrijarha Kirila i pape Franje 12. februara 2016. godine. u Havani.

Svete mošti će biti prenete u Moskvu čarter letom i pratiće ih delegacija Rimokatoličke crkve, rekao je za list „Kommersant“ saradnik sekretarijata Ruske pravoslavne crkve za odnose sa drugim hrišćanskim crkvama sveštenik Aleksej Dikarev. „U Rusiju neće doneti sve mošti, već samo njihov deo“, rekao je on.

Mošti će se prvo nalaziti u hramu Hrista Spasa u Moskvi, a zatim u jednom od većih hramova Sankt Peterburga.

„Za pravoslavne hrišćane to nije samo simbolični događaj, već i prava potvrda dijaloga dveju crkava“, rekao je rukovodilac centra za izučavanje problema religije i društva Instituta za Evropu Ruske akademije nauka Roman Lunkin. „Nikola Čudotvorac je zajednički svetac i za katolike i za pravoslavne, i na taj način ovaj događaj svedoči o čudu hrišćanskog jedinstva“.

Po mišljenju Lunkina, saradnja crkava je postala moguća posle susreta u Havani pape i patrijarha, kada su počeli da se razvijaju kulturni i naučni kontakti, i odnos prema katolicima u Rusiji je postao pozitivniji.

„Prenos moštiju je gest dobre volje od strane Vatikana, jer se za mošti još od Srednjeg veka vodi borba. I tek sada će napustiti Bari zbog hrišćanskog dijaloga sa ruskom crkvom“, ističe ekspert.

Eleonora GOLDMAN, Ruska reč

POSTAVI ODGOVOR

*