Можда је Ђоковић сам?!

0

Озбиљно говорим.

Не, рећи ћемо: има читав тим са собом. Бекера за тренера. Некаквог другог, сумњивог лика. Менаџера – ко зна колико. Има оног ћаћу што је узимао паре на позајмицу, па враћао. Али ћаћа му је одавно објаснио да је у питању компанија Ђоковић-и-син. Не знам довољно добро њих да бих знао да ли му је отац сада ту. Или мајка. Можда јесте. А можда је сам.

Досад је морао да научи да ми аплаудирамо шампионима само док су шампиони. Чим то престану да буду – заборављамо, баш као што су само код нас борци – борци само у рову, хероји – хероји само када гину. Ако преживе – чека их судбина Милунке Савић или Војводе Путника.

Зато је можда сам.

Надам се да је близу породице. А можда није. Можда га је самоћа ухватила негдје на пола пута, уморног, као што ухвати и мене на Рогоју често. Знам, лако је рећи: вољени су увијек у срцу. Јесу. Али ухвате умор и самоћа, под руку, на некој дистанци, физичкој, па пола пута од онога гдје мораш до онога гдје би најрадије био. И онда је тешко. Волиш, али је тешко.

Можда је сам.

Ми смо га крстили. Вјенчали. Дали му неки орден (оно бјеше Св. Саве?) Можда је вријеме да се сјетимо да је Новак Ђоковић – лаик, члан вјерног народа, Цркве, Српске Православне Цркве.

Читам: узео га неки гуру под своје – па није ли то разлог више да га неко, неки свештеник, бољи од мене, што зна дубину и лијечи људе – да га позове. Замијенио крстић неком амајлијом? `Ајде знај да ли му је неко уопште објаснио да крстић није амајлија него – вјероисповједање и да, кад ти је тешко, тад се ухватиш за крст не зато што ће ти дрво помоћи него да себе подсјетиш да је Крст – човјеков Пут, а да је тај Пут једино смислен ако га не прођеш сам него са Оним на Крсту.

Кажемо сви: пао.

Па зар баш сада да га оставимо? Да се радујемо паду?

Не, вала, какви год да смо – нисмо ваљда дотле дошли? Нит је човјечно, ни хришћански, ни српски.

Можда је само човјек сам.

Ако неко може да му каже: ево, ниси сам. Ниси. Толико да знаш. Чувај се, буди добар.


протојереј-ставрофор др Дарко Ђого, Декан Богословског факултета у Фочи

ФБ Профил

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*