Мр Данијел Игрец: Италија – следећа која ће кренути стопама „брегзита“?

0

Кроз недељу дана Београд неће бити једина европска престоница која ће пребројавати гласачке листиће. Слична, напета политичка атмосфера због ишчекивања изборних резултата владаће и у Риму и градовима широм Италије јер се у овој држави одржавају (по многим проценама судбоносни) парламентарни избори.

Према најновијим истраживањима јавног мнења највећу подршку бирача тренутно имају две кључне евроскептичне и суверенистичке партије – „Покрет пет звездица“ Луиђија ди Маја и „Напред Италија“-партија бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија који је већ оформио предизборну коалицију са познатом анти-НАТО и анти-ЕУ „Северном лигом“ Матеа Салвинија.

Иако свака од њих појединачно неће имати апсолутну већину да самостално формира владу, постоји реална и опипљива могућност да након избора ове две политичке опције седну за заједнички сто и договоре „велику народну коалицију“.

Управо је таква једна коалиција оно чега се највише прибојава бирократизована бриселска врхушка. Стварање једне моћне и стабилне владе која ће своју унутрашњу и спољну политику заснивати на принципима суверенизма, евроскептицизма, антимиграционе политике, противљења НАТО интервенционизму и немачком економском хегемонизму унутар еврозоне озбиљно ће затрести саме политичке и економске темеље читавог пројекта ЕУ.

Узимајући у обзир чињеницу да је Италија једна од држава-оснивача Европске економске заједнице, Групе Г8 и НАТО пакта и четврта најјача економска и политичка сила унутар ЕУ може се рећи да ће свака промена на њеној политичкој сцени која ће бити вођена жељом за самосталнијом и од Брисела независном политиком, нарочито у погледу сарадње са Кином и Русијом значити даљу фрагментацију „јединствене политичке и безбедносне структуре“ Запада.

Италија са Луиђијем ди Мајом, Силвијом Берлусконијем и Матеом Салвинијем неће више бити она Италија која је до сада слепо следила политику диктирану из Брисела, Берлина и Париза. То више неће бити Италија која је подизала свој глас само када су јој то дозвољавали Ангела Меркел, Еманеул Макрон и Жан Клод Јункер, и то само када је тај глас требао да послужи за обрачунавање са Русијом и Владимиром Путином.

Нова Италија која има могућност да се роди на предстојећим изборима умеће да крене путем својих интереса, а то у првој врсти подразумева прекид економски катастрофалне политике санкција према Руској Федерацији. А могуће и путем одржавања референдума о изласку (за почетак) из еврозоне, а након тога и из саме ЕУ…а можда и из НАТО пакта.

Све је могуће. Али једно је сигурно. Суверенизам постаје нова реалност европске политике.

Мр Данијел Игрец

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*