Mr Danijel Igrec: Italija – sledeća koja će krenuti stopama „bregzita“?

0

Kroz nedelju dana Beograd neće biti jedina evropska prestonica koja će prebrojavati glasačke listiće. Slična, napeta politička atmosfera zbog iščekivanja izbornih rezultata vladaće i u Rimu i gradovima širom Italije jer se u ovoj državi održavaju (po mnogim procenama sudbonosni) parlamentarni izbori.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnenja najveću podršku birača trenutno imaju dve ključne evroskeptične i suverenističke partije – „Pokret pet zvezdica“ Luiđija di Maja i „Napred Italija“-partija bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija koji je već oformio predizbornu koaliciju sa poznatom anti-NATO i anti-EU „Severnom ligom“ Matea Salvinija.

Iako svaka od njih pojedinačno neće imati apsolutnu većinu da samostalno formira vladu, postoji realna i opipljiva mogućnost da nakon izbora ove dve političke opcije sednu za zajednički sto i dogovore „veliku narodnu koaliciju“.

Upravo je takva jedna koalicija ono čega se najviše pribojava birokratizovana briselska vrhuška. Stvaranje jedne moćne i stabilne vlade koja će svoju unutrašnju i spoljnu politiku zasnivati na principima suverenizma, evroskepticizma, antimigracione politike, protivljenja NATO intervencionizmu i nemačkom ekonomskom hegemonizmu unutar evrozone ozbiljno će zatresti same političke i ekonomske temelje čitavog projekta EU.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Italija jedna od država-osnivača Evropske ekonomske zajednice, Grupe G8 i NATO pakta i četvrta najjača ekonomska i politička sila unutar EU može se reći da će svaka promena na njenoj političkoj sceni koja će biti vođena željom za samostalnijom i od Brisela nezavisnom politikom, naročito u pogledu saradnje sa Kinom i Rusijom značiti dalju fragmentaciju „jedinstvene političke i bezbednosne strukture“ Zapada.

Italija sa Luiđijem di Majom, Silvijom Berluskonijem i Mateom Salvinijem neće više biti ona Italija koja je do sada slepo sledila politiku diktiranu iz Brisela, Berlina i Pariza. To više neće biti Italija koja je podizala svoj glas samo kada su joj to dozvoljavali Angela Merkel, Emaneul Makron i Žan Klod Junker, i to samo kada je taj glas trebao da posluži za obračunavanje sa Rusijom i Vladimirom Putinom.

Nova Italija koja ima mogućnost da se rodi na predstojećim izborima umeće da krene putem svojih interesa, a to u prvoj vrsti podrazumeva prekid ekonomski katastrofalne politike sankcija prema Ruskoj Federaciji. A moguće i putem održavanja referenduma o izlasku (za početak) iz evrozone, a nakon toga i iz same EU…a možda i iz NATO pakta.

Sve je moguće. Ali jedno je sigurno. Suverenizam postaje nova realnost evropske politike.

Mr Danijel Igrec

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*