Мр Данијел Игрец: Крај избора – колико дуго ће Србија још уопште бити држава

0

Београдски избори су завршени. Остаје да се види колико ће мостова, паркова и фабрика бити изграђено у главном граду у наредне четири године. Али то сада не може и не сме да буде приоритет читаве државне политике и читавог српског друштва.

У наредним месецима Србију дефинитивно очекује дуго најављивано „разрешење косовског Гордијевог чвора“. Државно руководство почетком или крајем априла изаћи ће у јавност са својим предлогом решења косовског питања. Најважнијег државног и националног питања. Питања свих питања, питања на којем се одлучује да ли ће и колико ће ова држава убудуће још уопште бити држава.

Србија наредних месеци без сумње улази у процес из којег постоје само два излаза: или пут обнове суверенитета или пут потпуне капитулације и самоодрицања од државности.

Први пут нам већ деценијама „сугеришу“, па чак и отворено намећу наши „западни пријатељи и партнери“, а он подразумева коначну промену свести и трајну легализацију сецесије.

Други пут изискује потпуно државно и национално јединство српског народа. Он захтева да свака државна институција од националног значаја, свака политичка партија, сваки појединац коме је стало да својим потомцима остави државу, а не западну колонију, преузме на себе обавезу да сходно својим моћима допринесе постизању тог свенародног јединства. Јер без њега нема очувања Косова и Метохије. А без очувања Косова и Метохије нема очувања Србије.

Не срљајте у некакве трајне историјске компромисе и правно обавезујуће споразуме. Будите државотворни, преузмите дипломатску иницијативу и вештим дипломатским маневрисањем одуговлачите што је више могуће преговоре док се не створи такав геополитички амбијент који ће нам омогућити да ми будемо ти према којима ће се чинити уступци.

То није пусти сан, то је конкретна могућност, прилика коју имамо и коју нипошто не смемо да пропустимо.

Мр Данијел Игрец

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*