Mr Danijel Igrec: Kraj izbora – koliko dugo će Srbija još uopšte biti država

0

Beogradski izbori su završeni. Ostaje da se vidi koliko će mostova, parkova i fabrika biti izgrađeno u glavnom gradu u naredne četiri godine. Ali to sada ne može i ne sme da bude prioritet čitave državne politike i čitavog srpskog društva.

U narednim mesecima Srbiju definitivno očekuje dugo najavljivano „razrešenje kosovskog Gordijevog čvora“. Državno rukovodstvo početkom ili krajem aprila izaći će u javnost sa svojim predlogom rešenja kosovskog pitanja. Najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja. Pitanja svih pitanja, pitanja na kojem se odlučuje da li će i koliko će ova država ubuduće još uopšte biti država.

Srbija narednih meseci bez sumnje ulazi u proces iz kojeg postoje samo dva izlaza: ili put obnove suvereniteta ili put potpune kapitulacije i samoodricanja od državnosti.

Prvi put nam već decenijama „sugerišu“, pa čak i otvoreno nameću naši „zapadni prijatelji i partneri“, a on podrazumeva konačnu promenu svesti i trajnu legalizaciju secesije.

Drugi put iziskuje potpuno državno i nacionalno jedinstvo srpskog naroda. On zahteva da svaka državna institucija od nacionalnog značaja, svaka politička partija, svaki pojedinac kome je stalo da svojim potomcima ostavi državu, a ne zapadnu koloniju, preuzme na sebe obavezu da shodno svojim moćima doprinese postizanju tog svenarodnog jedinstva. Jer bez njega nema očuvanja Kosova i Metohije. A bez očuvanja Kosova i Metohije nema očuvanja Srbije.

Ne srljajte u nekakve trajne istorijske kompromise i pravno obavezujuće sporazume. Budite državotvorni, preuzmite diplomatsku inicijativu i veštim diplomatskim manevrisanjem odugovlačite što je više moguće pregovore dok se ne stvori takav geopolitički ambijent koji će nam omogućiti da mi budemo ti prema kojima će se činiti ustupci.

To nije pusti san, to je konkretna mogućnost, prilika koju imamo i koju nipošto ne smemo da propustimo.

Mr Danijel Igrec

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*