Мр Данијел Игрец: „Лотус“ принципи и питање Косова и Метохије

0

Међународни суд правде је још давне 1927. године пресудом у сада већ светски познатом „Лотус“ случају (конкретно се радило о француско-турском спору око државне јурисдикције) утврдио три кључна принципа на којима и дан данас (треба да) почива читав систем класичног међународног права.

Ако би хтели да их објединимо у пар реченица та три принципа гласила би: „Суверенитет је темељ међународног права и односа које у његовом оквиру успостављају државе као његови пуноправни субјекти. Свака држава има право на највишу врховну власт над својом територијом. У међународном праву важи пресумпција у корист суверенитета, а суверенитет може бити ваљано ограничен само уколико се држава као његов носилац правним путем сагласи са тим.“

Зашто су „Лотус“ принципи важни за питање Косова и Метохије?

Важни су јер нам разобличавају праву суштину западних покушаја да се Србија и правно-формално сагласи са гашењем свог суверенитета на подручју јужне покрајине. Управо они указују да ће Косово и Метохија важити за интегрални део међународно признате државе Србије све док се Београд сам и званично не одрекне свог суверенитета над тим подручјем.

Другим речима, све док постоји Резолуција 1244 у међународном праву важиће и пресумпција суверенитета у корист Србије. Све док он не буде правно ограничен (а управо то се жели постићи изменама Резолуције), Србија ће имати неприкосновено право на Косово и Метохију у свом саставу.

Државно руководство нека има тај принцип на уму када буде одлучивало о могућем потписивању правно обавезујућег споразума са Приштином.

Делујући сходно том принципу једина исправна, државотворна и стратешка одлука мора да се одрази у речима:

„Београд неће закључивати међународне уговоре са тзв. Косовом!“

Мр Данијел Игрец

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*