Мрачна страна осветљења: Kако је изведен тендер за новогодишњу расвету

0

Јавна набавка новогодишње расвете за Београд вредна је око 2 милиона динара

Тек две недеље пошто је у јавности постао упитан тендер, који је општина Нови Београд расписала за наступ музичара у новогодишњој ноћи, отворило се још једно спорно питање – како је спроведен тендер за набавку празничног осветљења на нивоу Града Београда?

Док новинари портала Пиштаљка упозоравају да тендерска документација недвосмислено показује да је јавна набавка „намештена“ за једног понуђача, надлежно јавно предузеће демантује.

b03_14822300853

Јавна набавка вредна је око 2 милиона динара, којима су плаћени светлуцави лампиони, који ће у наредних 90 дана красити престоницу.

Из портала Пиштаљка тврде: сви параметри у тендеру показују да је написан само за једну фирму – Kееп лигхт, а након што су алармирали јавност тврде да је тендер уклоњен са сајта.

„Слике тог производа су стављене у конкурсну документацију, затим је тражено да понуђач има одређена возила – баш одређена возила, да има магацин у свом власништву и да има тачно одређене сертификате. Дакле, то је апсолутно елиминисало сваку конкуренцију“, каже Владимир Радомировић са портала Пиштаљка.

b01_14822300794

Из Јавног предузећа „Јавно осветљење“ наводе о намештању тендера за једног понуђача категорички демантују, а за Н1 тврде да фотографије у конкурсној документацији нису биле елиминациони фактор, већ управо супротно – само визуелно описивање замишљеног декоративног елемента.

„Kонкурсна документација и уговор налазе се на порталу Јавних набавки, као и на сајту ЈKП Јавног осветљења и супротно наводима Пиштаљке, никада нису били уклоњени са те веб-странице. Припадајућа фотографија служи да визуелно употпуни и опише захтевани декоративни елемент, јер то текстом није могуће учинити. Нигде не стоји да наручилац захтева идентичан декоративни елемент, једино се тражи да се задовољи дизајн, облик, димензија (у предвиђеној толеранцији), а пре свега квалитет и безбедност производа“, стоји у саопштењу овог јавног предузећа.

Тек још један од аргумената менаџмента тог јавног предузећа је да жалби од осталих учесника у тендерској процедури није било, што сматрају показатељем да у причи нема ничег спорног. За Транспарентност Србија управо је одсуство жалби симптоматично.

„Треба видети да ли је постојао и неки договор међу фирмама о подели тржишта, јер је то нешто што се такође кажњава и на основу Закона о јавним набавкама, али и Kривичног законика. Ту долазимо до ширег проблема, да ли у Србији постоји поверење у систем јавних набавки или се полази од претпоставке да је све унапред намештено и да ту нема никаквог лека“, каже Немања Ненадић из ТС.

Хоће ли уговор са фирмом која је обезбедила 26 километара светиљки на 50 локација бити раскинут и хоће ли Град Београд сносити одговорност ако се утврди да је њихово набављање било спорно – питања која су остала без одговора. И тиме је, баш у месецу када је са ЕУ у преговорима отворено поглавље 5 о јавним набавкама, упаљена црвена лампица упозорења да је на том пољу потребно још много посла.

 

 

 

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*