Мраз заледио и домове и новчанике

0

Хладноћа увећала рачуне за струју и грејање из топлана, а и цене на стовариштима. Нишлијама из Топлане и до 60 одсто већи износи на уплатницама. Кубик дрва у Врању и до 70 евра

ЛЕДЕНИ талас заледио је и домове и новчанике. Док се у Зрењанину жале да су им радијатори хладни, Врањанци који нису обезбедили довољно огрева сада кубик дрва плаћају 70 евра, односно дупло више него пре зимске сезоне, а Нишлијама су рачуни које су за децембар добили од Топлане били за око 60 одсто већи. Стоваришта ових дана враћају купце, јер на лагерима влада несташица, и сада нуде само „најпапреније“ врсте угља које по тони стају и више од 20.000 динара. У многобројним домаћинствима која су палила пећи, клима-уређаје и грејалице да би се догревали, мораће да припреме од 11.000 до 25.000 динара више него што је уобичајено

У „Електропривреди Србије“ истичу да је сваке године у децембру, због хладног таласа и ниских температура, потрошња електричне енергије у просеку већа за 10 одсто. Београђани су у децембру просечно трошили 557 киловат-часова, и та потрошња је за 22 одсто била већа него у новембру лане.

– Није могуће сва бројила очитати у једном дану, па је пракса даочитавања трају до шестог дана у наредном месецу – тврде у ЕПС-у. – У децембарске рачуне ушла је и потрошња из почетних дана јануара. ЕПС је обезбедио стабилно снабдевање електричном енергијом током леденог таласа. Током божићних празника ЕПС је испоручивао око 120 милиона киловат-сати свакодневно. Редовно се раде системске и логичке контроле, да би корисници добили исправне рачуне. Евентуалне грешке у неким рачунима су увек могуће, али се могу исправити уколико купац поднесе приговор. ЕПС до сада није имао повећани број рекламација грађана на рачуне за децембар 2016. године.

Како наглашавају у ЕПС-у, додатно укључивање ТА пећи током дана (када је тарифа скупља), може да повећа рачун за чак 25 одсто. Коришћење грејалица и уљних радијатори за грејање повећава рачуне за 25.000 динара месечно, док грејање на клима-уређаје кошта и више од 11.000 динара месечно.

У БЕОГРАДУ БЕЗ ПРОМЕНА

ПРОМЕНА цена централног грејања у Београду неће бити. ЈКП „Београдске електране“ не планирају корекцију вредности топлотне енергије у грејној сезони.

– Приликом утврђивања цене испоруке топлотне енергије, „Београдске електране“ примењују Уредбу Владе Србије – кажу у ЈКП „Београдске електране“. – Последње усклађивање вредности грејања са Уредбом извршено је у октобру 2015. Наставићемо пажљиво да пратимо кретање цена природног гаса и мазута на тржишту.

Нишлије које су корисници услуга Топлане са запрепашћењем су реаговале на рачуне који су им стигли из „Обједињене наплате“ за децембар. На уплатницама су износи већи за чак 60 одсто у односу на претходни месец, а у Топлани кажу да је то нормално, јер је овај децембар био хладнији у односу на прошлу годину и било је чак 16 ледених дана, када су радили 24 часа. Нишлијка Ина Драгосављевић каже да јој рачун за грејање обично износи око 6.000 динара и да га је толико плаћала прошле године у зимским месецима.

– Сада ми је стигао рачун од 13.000 динара, а само грејање је 10.000 динара. Разумем да је било хладно, али да баш толико рачуни порасту није у реду. Моја другарица је добила рачун 15.000 динара. Размишљам о томе да се искључим с Топлане, јер парно грејање би требало да буде један од најјефтинијих видова грејања, а не најскупљи, што је само случај у Нишу. Није нормално да грејање на струју буде јефтиније од парног грејања.

Директор нишке Топлане Зоран Станојевић рекао је да су рачуни увећани јер они искључиво зависе од потрошње енергената, која је сада била повећана. Како каже, на рачуну је објашњено колико је енергената потрошено, и то грађани могу јасно да виде. Огласио се и Центар за заштиту потрошача „Форум“, који је упутио захтев надлежнима да се грађанима одобри да плате 60 одсто од децембарског рачуна, а да остатак измире касније. Директорка „Обједињене наплате“ Јелена Стојановић рекла је да се тражи начин како би се олакшала ова ситуација грађанима.

МАЊЕ ЦЕНЕ У НОВОМ САДУ И КРАЉЕВУ

ЦЕНЕ грејања на рачуну обједињене наплате за Новосађане чији су станови прикључени на систем даљинског грејања ЈКП „Новосадска топлана“ смањене су по други пут у последњих годину дана.

Уместо 92,36 динара, цена грејања од јануара је смањена на 88,86 динара по квадратном метру, а цена топле воде је 225,99 уместо 231,57 динара по кубику, тако да ће рачун за стан од 50 квадратних метара, према овој рачуници, бити нижи за 175 динара. Рачуни за грејање у Краљеву, за око 7.000 корисника услуга градске „Топлане“ мањи су за четири и по одсто за стамбени и 25 одсто за пословни простор.

– Предложено је градоначелнику да се омогуће неке повластице грађанима како би измирили рачуне, и он се с тим сложио. Сада чекамо и одлуку директора Јавних предузећа и надам се да ћемо успети нешто да урадимо. Све то још није сигурно, али се трудимо да на сваки начин ситуацију олакшамо грађанима – казала је Стојановић.

У Зрењанину су рачуни за грејање двособног стана од 54 квадрата за децембар износили од 10.500 до 12.500 динара. Зрењанинци су се на трибини у насељу Багљаш, где живи око 20.000 становника и има око 4.000 потрошача централног грејања, пожалили на хладне радијаторе у многим зградама, а сумњају и на мерење калориметрима. Како тврде, стизале су им уплатнице са по 20.000 и више динара за децембар, а делитељи топлоте су забележили нулту потрошњу?!

Председник Центра за заштиту потрошача „Бегеј“ из Зрењанина Душан Кокот каже да су се повезали са грађанским иницијативама из Ниша, Краљева и Крагујевца и да разрађују заједничке правце деловања.

– Свакодневно нас зову кућни савети из војвођанских градова и траже да се укључе, јер је стање неподношљиво. Грађани добијају астрономске рачуне који немају везе са стварним стањем. Увођење мерача унело је још већу збрку. Сматрамо да у Србији не постоје услови за мерење потрошње топлотне енергије, јер је прошао рок инсталацијама, а топлане су склоне да губитке преносе потрошачима – изјавио је Кокот.

Из ЈКП „Градска топлана“ одбацују све замерке и критике корисника даљинског грејања, уз констатацију да раде по градској одлуци.

У градској топлани у Крагујевцу кажу да није било повећања рачуна, нити цене грејања. Према речима Катарине Јанићијевић, портпаролке градске топлане, цене су исте од 2012. године, а грађани грејање плаћају 80,14 динара по квадратном метру стана.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*